Saras Studentmat

Tryffelpasta med smör och parmesan

Föregående Nästa
tryffel.jpg
Min mamma brukar säga att det i mina ådror rinner inget blod. Där rinner tryffelolja. Och mamma har ju alltid rätt. ALLTID. Ända sedan vi åt tryffelpasta på en italiensk restaurang i Berlin har det varit det BÄSTA jag vet. Ända sedan dess har jag även försökt att återskapa samma rätt precis enkel, rustik och HIMMELSK som den var där. Det närmar sig. En sak kids. Välj tryffelolja med lite omsorg. Många är faktiskt rätt kassa. Jag köper min på en italiensk deliaffär. Kostar typ lika mycket med är dubbelt så bra. PUSSGURKA

Ingredienser

  • 300 g Spaghetti
  • 200 g Parmesan
  • 25 g Smör
  • 0.5 dl Tryffelolja

Gör så här:

Riv parmesanen. Koka pastan al dente i riktigt salt vatten. VIKTIGT. Smält smöret och blanda med oljan. Blanda pastan med smörblandningen och osten. Dra några över pastan några vändor med salt och peppar. Toppa med något riktigt gott. T ex färsk tryffel om du har råd. Annars t ex rostade pinjenötter. Eller solroskärnor om det är i slutet av månaden. Det blir gott iallafall. LOVAR. Ett glas rött till är att rekommendera. Men det går bra med en öl med. Faktiskt. 

Tips

SNÅLIS 

Tryffel är dyrt. Jag vet. Har du inte råd så kör på t ex rostade pinjenötter eller solroskärnor. Det ger en najs rostad ton och crunch. 

Har du ingen parmesan hemma så går tryffel även bra ihop med getost eller någon annan lagrad ost. Huvudsaken är att den är en god ost. OK.