Saras Studentmat

Surdeg med varmrökt lax, poncherat ägg och hollandaise

Föregående Nästa
lax.jpg

Denna vinter ska bli vinternjag började pochera ägg. Det är ju faktiskt enkelt. Och ruggigt gott. När det liksom rinner ut och blir alldeles lent och geggigt ovanpå maten. Eller ah. Ni fattar. GÖR DET BARA. PUSSGURKA.

Denna finna macka fick jag på brunch hos matbloggerskan pickipicki och hennes andra halva Carl. Har ni inte varit inne på hennes blogg så gå in. Så himla fin. Mackan bestod av rostad surdeg, rökt lax, pocherat ägg, gräslök, dill, citron och egen hollandaise.
Som att det inte var nog serverades det även massa goda ostar, kex och marmelader, hemmagjord nässelpesto och tomatsallad till. Till det drack rabarbersaft. 


 


NÅVÄL. Ska detta gå till historieböckerna som vintern vi levde på pocherade ägg så kan det väl vara läga att beskriva hur man gör. Varsågoda. Låt oss äta ägg. 


Pocherat ägg


1 ägg


1 msk ättika 


Salt Koka upp vatten. Stäng av plattan precis när det börjar koka och tillsätt ättika och salt. Knäck ett ägg i en kopp. Lägg en sked i vattnet och rör upp en virvel med den. Häll sedan i ägget så håller det ihop. Om det inte gör det kan man hjälpa till med skeden. Låt ägget ligga i vattnet ett tag. Ta upp ägget med en hålslev. Gulan ska vara lite krämig i konsistensen. 


 


Ät på surdeg och lax som vi gjorde. Eller på rågbröd med avocado och tabasco. Eller knäck över carbonara eller tryffelpastan. Kleggigheten är NAJS och förhöjjer det mest


PUSSGURKA