Saras Studentmat

Novello 2016

Föregående Nästa
olivolja.jpg

Novello är olivoljan som alla italienare lystet väntar på i början av november varje år. Den unika smakintensiteten som knappt mogna, nypressade oliver erbjuder vill ingen vara utan. Jag hade förmånen att få ta del av denna under en olivoljeprovning på Deli de Luca. Morgonen inleddes med en god frukost. Därpå startade dagens huvudattraktion - Olivoljeprovning. Med årets Novello i huvudrollen förstås. Provningen leddes av sensorikern och olivoljeexperten Johan Blanche, Paolo Parini, överläkare på Karolinska och professor i klinisk kemi och den alltid så passionerade Fernando di Luca själv. PUSSGURKA

Novello är olivoljan som alla italienare lystet väntar på i början av november varje år. Den unika smakintensiteten som knappt mogna, nypressade oliver erbjuder vill ingen vara utan. Jag hade förmånen att få ta del av denna under en olivoljeprovning på Deli de Luca. Morgonen inleddes med en god frukost. Därpå startade dagens huvudattraktion - Olivoljeprovning. Med årets Novello i huvudrollen förstås. Provningen leddes av sensorikern och olivoljeexperten Johan Blanche, Paolo Parini, överläkare på Karolinska och professor i klinisk kemi och den alltid så passionerade Fernando di Luca själv.
Novello pressas av italienska oliver som skördas de första tio första dagarna av säsongen. Zeta Novello är en unik olivolja gjord på 100 procent italienska oliver, som precis har börjat mogna. Oljan är som mest intensiv i smaken under november till februari, sedan mognar den till en mer balanserad och mjukare smak. En Novello förblir dock en mycket bra och god olivolja närhelst under året.


– I år har det varit ett mer fördelaktigt och torrt väder, vilket ger en mer komplex, fräsch och smakrik olivolja med angenäm beska och pepprighet, berättar Fernando Di Luca, grundare av Di Luca & Di Luca.

Oliverna till årets Zeta Novello 2015/2016 har vuxit i olivlundar belägna på kullarna på södra Sicilien, vilket ger de bästa förutsättningarna för hög kvalitet. Zetas Novello består av en blandning av sicilianska olivsorter, bland annat: Cerasuola, Nocellara och Biancolilla. I årets Novello står Cerasuola, en oliv som klarar sig bättre i torrt klimat, för en större del av blandningen än förra året. Cerasuola har satt sin prägel och ger Zeta Novello en medelfruktig ton och frisk doft, med en harmonisk balans mellan beska, pepprighet och sötma.


– Oljan har hög viskositet, är trögflytande, vilket är tecken på god kvalitet. Till årets Novello har man pressat 8-9 kg oliver per liter olivolja, att jämföra med de 5-6 kg som är normalt senare på säsongen, när oliverna är helt mogna, förklarar Fernando Di Luca. 


Fernando Di Luca talar om Novello som den fjärde kvaitetsnivån. Det är en tanke du kan ta med dig. För så använder man olivolja i Italien. Där har man alltid minst två flaskor olivolja hemma, gärna tre. En olivolja som är beprövat god och lite billigare för vardagsbruk, den du steker i. En annan olivolja för det vi kan kalla vardagslyx, den du använder till vinägrett eller dressing. Den tredje olivoljan är mer av en dyrbarhet för festtillfällena; när du ringlar olivolja över helgens charkuteritallrik, fina fisken, köttbiten och en självklarhet på buffébordet. Novello står i en klass för sig och du använder även den för det lite mer festliga tillfällena, eller när du vill göra vardagen lite mer festlig.www.zeta.se