Rostad mandel & ruccola

Ugnsbakad blomkål med gyllengul citronsås

Föregående Nästa
blomkål ff.jpg
Det här receptet på ugnsbakad blomkål innehåller mindre smör än vad som anges i många andra recept. Och ändå blir blomkålen mjäll och fin. Citronsåsen, som bryter av fint mot den rostade blomkålssmaken, får sin gyllengula färg från gurkmeja.

Ingredienser

  • 1 st blomkålshuvud
  • 5 msk smör
  • 1 msk repad färsk timjan
  • 1 tsk salt
  • 5 st rosmarinkvistar
  • Sås:
  • 1 msk smör
  • 1 msk vetemjöl
  • 2 dl mjölk
  • 0,5 dl vispgrädde
  • 2 msk citronsaft
  • 1 st finrivet skal från ekologisk citron
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk gurkmeja
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 tsk honung
  • Dekorering:
  • 2 msk hackad bladpersilja

Gör så här:

Sätt ugnen på 150 grader.


Skär blomkålshuvudet i två delar och ta bort bladen samt en del av stjälken.


Hetta upp lite av smöret i en stekpanna. Stek snittytorna, ca fem minuter så att de får lite färg.


Blanda resten av smöret, timjan och salt i en skål. Värm smöret en aning i mikron om det är för hårt.


Lägg blomkålen i en form, med snittytan nedåt. Gnid in kryddsmöret runtom blomkålen. Placera ut rosmarinkvistar runtom blomkålen.


Låt stå i ugnen ca två och en halv timme eller tills blomkålen känns mjuk.


Tillred såsen genom att smälta smör i en kastrull. Vispa ner mjöl och därefter snabbt hälften av mjölken. Vispa tills såsen tjocknar och häll i resten av mjölken. Rör ner grädde, citronsaft, citronskal, salt, gurkmeja, vitpeppar och honung. Vispa tills allt blandats.


Servera blomkålen med såsen och hackad bladpersilja, antingen som ensamrätt (ett stort huvud till två personer) eller som tillbehör.