Rostad mandel & ruccola

Saftiga tekakor med vita bönor

Föregående Nästa
tekakor.jpg
Dessa saftiga och härligt luftiga tekakor kommer från boken "Baka med bönor", författad av Lina Wallentinson. Att tillsätta bönor känns som ett riktigt bra sätt att öka proteininnehållet i brödet.

Ingredienser

  • 380 g vita bönor på tetra, avrunna
  • 2 dl fingervarmt vatten
  • 12 g jäst
  • 50 g rumsvarmt smör
  • 2 msk ljus sirap
  • 4 dl vetemjöl special
  • 1 dl fint rågmjöl
  • 1 tsk salt

Gör så här:

Skölj bönorna i vatten. Mixa dem tillsammans med fingervarmt vatten. Smula ner jästen och fortsätt mixa helt slät. Blanda ner övriga ingredienser med en slev och låt jäsa två timmar, täckt med den handduk.


Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och dela degen i 20 delar. Rulla till små bollar och platta sedan ut till kakor, 10 cm i diameter, och lägg dem på bakplåtsklädda plåtar. Nagga med en gaffel och låt jäsa övertäckta ytterligare en timme.


Sätt ugnen på 250 grader, mot slutet av jästiden.


Grädda 5-10 minuter tills de har fått färg och låt dem sedan svalna lite på galler.


Servera direkt eller frys in. Eller knyt ett snöre runt och ge bort till någon du gillar.