Ingredienser
- 2 tsk kokta havskräftor
- 250 g svart spaghetti
- 0,5 st nät med hjärtmusslor
- 2 st spett med fyra råa räkor
- olja till stekning
- salt och peppar
- Topping:
- 8 st små tomater
- 1 tsk rapsolja
- 0,5 st vitlöksklyfta
- Buljong:
- 0,5 st gul lök
- 1 msk hackad fänkål
- 1 msk smör
- 2 dl vitt vin
- 5 dl vatten
- Sås:
- 2 dl vispgrädde
- 0,5 tsk salt
- 1,5 tsk maizenamjöl
Gör så här:
Sätt ugnen på 120 grader. Halvera tomaterna och lätt dem i en form med snittytan uppåt. Ringla olja över dem och fördela den pressade vitlöken på tomathalvorna. Låt stå i ugnen en timme.
Plocka ut havskräftornas innanmäte. Ta bort strängen. Släng huvudet, men spara resten av skalet till en fond.
Fräs hackad lök och fänkål i smör på medelvärme ett par minuter. Tillsätt skalen och fräs ytterligare någon minut. Tillsätt vinet och vattnet. Låt koka 20 minuter. Ta bort kastrullen från plattan och låt svalna. Sila sedan.
Koka pastan i väl saltat vatten.
Koka upp fonden tillsammans med grädde och salt. Red såsen med maizenamjöl blandat med lite mjölk eller grädde. Smaka av med salt och peppar. Låt sedan stå tills det är dags för servering. Strax före serveringen sätter du värmen på max och låter såsen koka upp på nytt. Rör ner de sköljda musslorna och sätt på locket. Låt stå några minuter tills musslorna har öppnat sig. Ta bort kastrullen från plattan.
Stek räkspetten i en het stekpanna i olja.
Lägg upp havskräftsstjärtar på fat. Häll den heta musselsåsen över, så att stjärtarna blir varma. Lägg upp spaghettin på faten (det är finast om den inte blandas med såsen, då den lätt kan bli grå snarare än svart av det). Fördela tomaterna på faten och lägg upp räkspetten.
Servera!