
Ingredienser
- Botten:
- 100 g smör
- 3 dl vetemjöl
- 0,5 tsk salt
- 1 tsk ättika, 24%
- 3 msk kallt vatten
- Fyllning:
- 400 g ostronskivling, eller annan svamp
- 1 st gul lök
- 1 st vitlöksklyfta
- 0,5 tsk salt
- 1 krm nymald svartpeppar
- 2 msk smör
- 40 g färsk babyspenat
- 100 g riven cheddarost
- Topping:
- 2 msk pinjenötter
- Sås:
- 1 dl urkärnade kalamataoliver
- 2 dl tjock yoghurt, 10%
- 2 msk hackad bladpersilja
- 0,5 dl majonnäs, gärna hemmagjord
- 2 krm salt
- Tillbehör:
- tomatsallad och/eller huvudsallad med olivolja, vinäger, salt och peppar
Gör så här:
Skär smöret i kuber. Nyp ihop det med mjölet och saltet. Tillsätt ättika och vatten och blanda snabbt till en deg utan alltför mycket bearbetning. Sätt degen i kylen minst en halvtimme.
Sätt ugnen på 200 grader.
Skär svampen i bitar. Fräs den tillsammans med smör och rosmarinkvisten på hög värme 10 minuter. Rör emellanåt, men inte hela tiden.
Finhacka gul lök och vitlök. Sänk värmen på plattan till medelvärme och rör ner lökhacket. Salta och peppra. Fräs några minuter.
Ta upp rosmarinkvisten och rör ner spenaten. Ta bort kastrullen från plattan när spenaten börjar mjukna. Låt svalna något och blanda sedan ner osten.
Kavla ut degen på en bakplåtsklädd plåt, så tunt som möjligt.
Fördela svampfyllningen på pajdegen, men låt ett par centimeters bit deg synas runt om. Strö över pinjenötter och vik upp kanten runt om.
Pensla de uppvikta pajkanterna med lättvispat ägg.
Grädda i ugnen ca 20 minuter eller tills pajen fått fin färg.
Grovhacka oliverna till såsen och se till att det inte har kommit med någon kärna. Mixa oliverna och bladpersiljan tillsammans med en deciliter yoghurt. Rör mer resten av yoghurten, majonnäs och salt med en sked.
Servera med en enkel tomatsallad eller huvudsallad.
- svamp
- svamppaj
- paj
- ostronskivling
- cheddar
- spenat
- pinjenötter
- pinjefrökärnor
- pinje
- kalamata
- kalamataoliver
- oliver
- olivsås
- galette
- vikt paj
- foodfolder
- pia wall
- rostad mandel och ruccola
- matblogg
- recept
- lättlagat
- middag för många
- festmat
- festmat för många
- festlig mat
- festlig rätt
- svamprecept
- vin till svamp
- höst
- kräftskiva
- kräftor