Ingredienser
- 500 g Frysta blåmusslor med skal
- 200 g Stora skalade räkor
- 2 msk finhackad schalottenlök
- 1 msk finhackad fänkål
- 2 msk stekbar olivolja
- 4 dl arborioris
- 3 dl vitt vin
- 8 dl het buljong, men gör lite extra om du skulle märka att det behövs
- 1 dl ev hemmagjord skaldjursfond
- 2 st tomater
- 2 dl riven parmesanost
- 3 msk smör
- salt och peppar
- Dekorering:
- 2 msk hackad bladpersilja
Gör så här:
Ta ut musslorna och räkorna från frysen och låt dem ligga i sina förpackningar på ett fat.
Hacka löken och fänkålen fint. Fräs den på medelvärme i olivolja i en stor gryta några minuter.
Fyll på med riset och rör runt en minut.
Häll i hälften av vinet och rör emellanåt. Häll på resten av vinet, när vätskan nästan har kokat in. Sänk värmen på plattan något.
Fortsätt med en deciliter het buljong och därefter nästa deciliter. Rör om emellanåt. Om du har hemmagjord skaldjursfond, så kan du hälla ner en deciliter av den också.
Skålla tomaterna genom att skära ett kryss i ena änden och sedan lägga dem i en kastrull med kokande vatten. Låt vattnet koka upp igen och ta sedan kastrullen av värmen. Häll av det varma vattnet och fyll på med kallt. Sedan är det lätt att dra bort skalen från tomaterna. Hacka tomaterna fint. Blanda ner tomathacket i riset.
Riv parmesanosten och hacka persiljan.
När riset fortfarande har tuggmotstånd, men börjar bli färdigt (efter ca 30 minuter), fyller du på med några deciliter buljong och höjer värmen. Blanda ner musslorna (och det frysta spadet om det finns sådant). Rör runt och lägg på locket. Låt stå en minut.
Rör sedan ner räkorna, som fortfarande kan vara frysta. Fyll eventuellt på med ytterligare het buljong. Rör runt och sätt på locket igen någon minut. Sänk eventuellt värmen på plattan.
Rör ner parmesanosten och smöret. Smaka av med salt och peppar (efter att skaldjuren blandats ner, eftersom de ger sälta). Späd eventuellt med buljong. Det är en smaksak hur lös man vill ha sin risotto, en här gjorde jag den mindre fast.
Strö över persiljan och servera!
Gott i glaset;
Tips
Variera skaldjuren efter tycke och smak.