Rostad mandel & ruccola

Shiitakerisotto

Föregående Nästa
svamprisotto2 ff.jpg (1)
Risotto är alltid gott. Här serveras den med shiitake. En liten mängd tryffelolja ger djup i smaken, trots att rätten egentligen inte smakar tryffel.

Ingredienser

  • 2 st schalottenlök
  • 5 dl carnaroliris eller annat risottoris
  • 5 dl vitt vin
  • 1 tsk salt
  • 3 krm tryffelolja
  • 2 msk smör
  • 100 g finriven parmesanost
  • Buljong:
  • 1 st gul lök
  • 50 g shiitakesvamp
  • 1,7 l vatten
  • 1,5 tsk salt
  • Dekorering:
  • 2 msk smör
  • 250 g shiitakesvamp
  • 50 g finriven parmesanost
  • ev olivolja
  • Tellicherry black pepper

Gör så här:

Skala och hacka den gula löken. Hacka även en sjättedel av den rensade svampen grovt. Stek löken och svampen i smör i en kastrull ca 5 minuter på medelvärme. Häll sedan på vatten och höj värmen till max. Häll i salt och låt koka kraftigt en halvtimme. Sila.


Hacka schalottenlök fint. Fräs på medelvärme i smör i en gryta. Häll i riset. Rör om. Häll i vinet och rör om. Låt puttra på svag värme. Häll på ett par deciliter av svampbuljongen när vinet nästan har kokat in. När svampbuljongen har kokat in adderar du mer buljong successivt. Fortsätt så. När riset känns nästan färdigt rör du ner smör, rör runt, och sedan rör du ner riven parmesanost. Rör ner salt och tryffelolja.


Värm hälften av smöret till dekorationen i en kastrull och lägg i resten av svampen. Fräs ca tio minuter. Lägg i resten av smöret och fräs ytterligare någon minut.


Servera risotton i skålar och dekorera med den stekta svampen samt riven parmesanost. Mal tellicherrypeppar över och ringla eventuellt över olivolja.