
Ingredienser
- 350 g Tonfisk
- 4 msk Sesamfrön, gärna både svarta och vita
- Olja till stekning
- Flingsalt
- Dill till dekoration
- Tillbehör:
- 1 st Äggula
- 1 tsk Dijonsenap
- 1 tsk Vitvinsvinäger
- 2 dl Rapsolja
- 1 st Slanggurka, decimeter
- 1 st Rättika, decimeter
- 1 knippe Dill
- 2 msk Japansk soja
- Sås:
- 4 msk Japansk soja
- 3 msk Limesaft
- 1 msk Risvinäger
Gör så här:
Gör en majonnäs genom att blanda äggula, senap och vinäger i en liten bägare. Vispa en stund och tillsätt olja, först droppvis och sedan i en stråle. Blanda den färdiga majonnäsen med soja. Det blir lite för mycket majonnäs i förhållande till salladen, så spara ca hälften och använd till annat.
Skala rättikan och kärna ur gurkan. Strimla tunt - jag gjorde det genom att hyvla grönsakerna tunt med mandolin och sedan skära remsor. Blanda med sojamajonnäsen och dill strax före servering.
Vänd tonfisken i sesamfrön. Stek runt om i olja i en het panna, en kort stund (ca 30 sekunder) på varje sida.
Blanda soja med risvinäger och limejuice.
Skär tonfisken i skivor och lägg upp på tallrikar. Salta med lite flingsalt. Häll över sojasåsen. Garnera med salladen och dill.