Rostad mandel & ruccola

Sesamtäckt tonfisk och sallad med sojamajonnäs

Föregående Nästa
foodfolder-rostadmandelochruccola-tonfisk1.jpg
Det här receptet är inspirerat av Myllymäkis sesamstekta tonfisk i hans senaste kokbok. Jag gjorde lite ändringar utifrån de ingredienser vi hade hemma och rätten går ju att variera på många olika sätt. En perfekt förrätt, som är både smidig att förbereda och festlig att servera.

Ingredienser

  • 350 g Tonfisk
  • 4 msk Sesamfrön, gärna både svarta och vita
  • Olja till stekning
  • Flingsalt
  • Dill till dekoration
  • Tillbehör:
  • 1 st Äggula
  • 1 tsk Dijonsenap
  • 1 tsk Vitvinsvinäger
  • 2 dl Rapsolja
  • 1 st Slanggurka, decimeter
  • 1 st Rättika, decimeter
  • 1 knippe Dill
  • 2 msk Japansk soja
  • Sås:
  • 4 msk Japansk soja
  • 3 msk Limesaft
  • 1 msk Risvinäger

Gör så här:

Gör en majonnäs genom att blanda äggula, senap och vinäger i en liten bägare. Vispa en stund och tillsätt olja, först droppvis och sedan i en stråle. Blanda den färdiga majonnäsen med soja. Det blir lite för mycket majonnäs i förhållande till salladen, så spara ca hälften och använd till annat.


Skala rättikan och kärna ur gurkan. Strimla tunt - jag gjorde det genom att hyvla grönsakerna tunt med mandolin och sedan skära remsor. Blanda med sojamajonnäsen och dill strax före servering.


Vänd tonfisken i sesamfrön. Stek runt om i olja i en het panna, en kort stund (ca 30 sekunder) på varje sida.


Blanda soja med risvinäger och limejuice.


Skär tonfisken i skivor och lägg upp på tallrikar. Salta med lite flingsalt. Häll över sojasåsen. Garnera med salladen och dill.