Rostad mandel & ruccola

Inspirerande besök hos Saluhallen i Lund

Föregående Nästa
ingång.jpg
sittyta.jpg
tomater.jpg
osthuset.jpg

En strid ström av människor går in i Lunds Saluhall. Jag är en av dem. Inne i den anrika byggnaden möts jag av lockande restauranger, trevlig personal och massor av fina råvaror.

Jag börjar med ett besök hos restaurangen Shiraz, som serverar persiska och indiska rätter. Där smakar jag en fantastiskt god lammgryta med kidneybönor, kikärtor, potatis och tunnbröd. Mustig och smakrik. Saluhallen erbjuder en mängd andra trevliga serveringar också, även vegetariska alternativ. Malmstens Fisk och Meat'd Paté delar på en ljus atriumliknande restaurangdel. Efter lunchen strosar jag runt i saluhallen. Här finns mycket att välja på. Ost, bröd, bakverk, praliner, fisk, kött och mycket mer än så.

När jag står vid Holmgrens köttdisk råkar jag höra två damer prata bredvid mig. "Här har de stans bästa kött", säger den ena på bred skånska. Jag köper lite ryggbiff. Hos Malmstens Fisk köper jag nykokta havskräftor, hjärtmusslor och spett med stora råa argentinska räkor. Vid deras disk hittar jag också små söta chokladdragerade våffelskålar.Jag gillar alla små spännande burkar och delikatesser som finns runtom i diskarna i saluhallen. Petersborgs gårdsbutik erbjuder massor av sådana. Hos dem hittar jag bland annat rostade rapsfrön från Gunnarshög. Frön som visar sig ha en väldigt god nötig smak och krispighet. Jag köper också små tomater från Sunnanå Malmö, grädde och gourmetyoghurt från Wapnö och Österlenägg. Bland alla olika oljor väljer jag en kallpressad rapsolja från Farmors lycka.
 Recept


Väl hemma igen sätter jag inspirerad igång med matlagningen.


Till förrätt blir det Smörkokt fänkål med ryggbiff, gul rapsmajonnäs och rostade rapsfrön. Här finns receptet. 


Till huvudrätt blir det en Lyxig svart skaldjurspasta med ugnsbakade tomater. Här finns receptet. 


Desserten blev helt enkelt Chokladvåffelblommor fyllda med gourmetyoghurt och söta jordgubbar. En god avslutning på en inspirerande dag.Läs mer om Lunds Saluhall på deras webb!