Rostad mandel & ruccola

Saftiga bönchokladkakor med salt kolasås

Föregående Nästa
bönchokladkaka4.jpg
Svarta bönor höjer proteininnehållet i dessa små kakor och gör dem riktigt saftiga och goda. Kardemumma fördjupar smaken ytterligare. Den mörka chokladen ger kakorna en "vuxen" smak, som lättas upp av den sötsalta såsen. Den som vill kan servera vaniljglass till kakorna också.

Ingredienser

  • 1 msk rapsolja till smörjning av formarna
  • Kaka:
  • 100 g mörk choklad, 70%
  • 2 msk vispgrädde
  • 2 st ägg
  • 230 g svarta bönor på tetra
  • 0,5 dl kakao
  • 1 dl strösocker
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 3 krm mald kardemmma
  • Sås:
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 msk vatten
  • 0,5 dl lönnsirap
  • 0,5 dl vispgrädde
  • 1 krm salt
  • 1 msk smör

Gör så här:

Sätt ugnen på 170 grader.


Bryt chokladen i bitar och värm i en kastrull på svag värme tillsammans med grädden. När chokladen har smält, så tar du av kastrullen från plattan och rör ner äggen.


Mixa bönorna med en stavmixer. Rör ner resten av kakingredienserna. Blanda  ner äggchokladröran också.


Smörj små formar (ca 1,5 dl per form) med olja. Fördela smeten i formarna, så att den fyller ungefär hälften av formen.


Grädda i ugnen ca 20 minuter. Tiden kan variera beroende på hur stora formar du använder, så testa med en sticka om den blir torr.


Blanda socker och vatten i en kastrull. Värm tills sockret börjar smälta. Häll i lönnsirap, grädde och salt. Rör och låt koka 20 minuter. Ta av kastrullen av plattan och rör ner smöret. Rör tills det har smält.


Servera ev med vaniljglass.


Tips

Lyssna på vår podcast I glaset om Sött vin som passar perfekt till desserter.

Lyssna på podden via Acast eller iTunes.