
Saffran och tomat känns kanske som en udda smakkombination, men smakerna matchar varandra faktiskt perfekt. Det tycker i alla fall jag. Smaka!
Ingredienser
- 3 dl Polenta
- 5 dl Buljong
- 5 dl Mjölk
- 1 dl Vispgrädde
- Salt och peppar
- 1,5 dl Skalad mandel (ev flagad)
- 2,5 g Saffran
- 8 st Cocktailtomater
- Sås:
- 2 st Vitlöksklyfta
- 2 st Röd paprika
- 1 st Röd chilifrukt (mild)
- 1 st Gul lök
- 3 msk Rapsolja
- 2 tsk Salt
- 1 dl Vitt vin
- 1 dl Vispgrädde
- 1 tsk Vitvinsvinäger
- 2 burk(ar) Krossade tomater
- Topping:
- Riven parmensanost
Gör så här:
Skala och hacka vitlök samt gul lök. Skär paprika och chili i små kuber. Fräs i rapsoljan, salta och häll sedan på vitt vin. Låt puttra ca 5 minuter. Späd med krossade tomater och vispgrädde. Låt koka ihop minst en halvtimme, men gärna längre tid. Smaka av med vinäger, salt och peppar. Späd eventuellt med vatten om du vill ha såsen lösare. Rör ner halverade cocktailtomater precis före servering.
Blanda buljongen med saffran. Koka upp. Häll i polentan. Rör emellanåt. Fyll på med mjölk och grädde, lite i taget. Fortsätt röra emellanåt. Konsistensen ska vara puré, så späd eventuellt med mer mjölk för att få rätt mjukhet. Salta och peppra.
Rosta mandeln i en torr stekpanna.
Servera med flagad parmesan.