Rostad mandel & ruccola

Cheesecake med saffran och apelsin på pepparkaksbotten

Föregående Nästa
foodfolder-rostadmandelochruccola-cheesecake ff.jpg
Detta är en riktigt julig kaka med smak av både saffran och pepparkakor. Min man komponerade och tillagade den till vår dotter på hennes födelsedag.

Ingredienser

  • Botten:
  • 400 g Pepparkaksdeg
  • 125 g Smör
  • Ev extra pepparkakskryddor och pomeransskal
  • Fyllning:
  • 400 g Philadelphiaost
  • 2,5 dl Kesella
  • 1 dl Strösocker
  • 1,5 påse(ar) Saffran
  • 4 cl Cointreau
  • 3 st Ägg
  • Topping 1:
  • 1 dl Paranötter
  • Topping 2:
  • 1 st Apelsin
  • 0,5 dl Strösocker
  • 1 dl Vatten

Gör så här:

Kavla ut pepparkaksdegen på en plåt. Vi gjorde det enkelt för oss och använde färdigköpt pepparkaksdeg. Grädda i 225-gradig ugn några minuter tills plattan ser klar ut. Ta ut och låt svalna. Mixa och blanda med pepparkakskryddor (färdig påse) och malt pomeransskal efter smak. Smaka dig fram.


Smält smöret och blanda med pepparkakssmulet. Tryck ut i en form med avtagbar kant (ca 24 cm i diameter). Grädda i 175 gradig ugn ca 7 minuter. Låt svalna.


Riv skalet från apelsin. Blanda strösocker och saffran. Blanda med philadelphiaost och kesella med saffranssockret. Vispa med elvisp. Vispa ner cointreau och det rivna apelsinskalet. Vispa sedan ner ett ägg i taget.


Slå smeten över kakbottnen. Grädda i 130-gradig ugn i 40 minuter eller tills smeten har stannat.


Rosta paranötter i en torr stekpanna.


Skär ut apelsinskal i remsor med kniv. Rensa bort det vita. Blanda socker och vatten i en kastrull. Lägg i skalen och låt koka upp. Låt puttra några minuter. Ta kastrullen av plattan och låt svalna. Ta upp skalen och skär bort ev flikiga kanter.


Dekorera tårtan med de kanderade apelsinskalen och paranötterna.

Tips

Lyssna på vår podcast I glaset om Sött vin som passar perfekt till desserter.

Lyssna på podden via Acast eller iTunes.

Kommentarer: