Svart ris är mer smakrikt än vitt. Det passar fint med rökt paprika och torkad chilipeppar, som i den här vegetariska rätten. Riset ger också ett härligt tuggmotstånd.
Ingredienser
- 2 msk rapsolja
- 1 st gul lök
- 2 st röd paprika
- 1 tsk rökt paprikapulver
- 1 tsk gurkmeja
- 3 st vitlöksklyftor
- 1 st torkad chilipeppar
- 10 dl vatten
- 1,5 tsk salt
- 5 dl svart ris
- 230 g svarta kokta bönor, antingen egenkokta eller på tetra
- 0,5 msk honung
- 15 st cocktailtomater
- 1 knippe bladpersilja
Gör så här:
Hacka löken och fräs den i olja på medelvärme några minuter i en stor panna.
Skär paprikan i bitar och lägg i den tillsammans med rökt paprikapulver och gurkmeja. Rör runt och låt fräsa fem minuter. Rör ner pressad vitlök mot slutet.
Höj värmen och häll på vatten och salt. Lägg i den torkade pepparn och häll i riset. Låt allt koka ca 40 minuter tills riset känns klart. Smaka av efter hand och ta upp pepparn, när du tycker att det är lagom starkt.
Blanda ner svarta bönor och halverade tomater samt honung. Smaka eventuellt av med mer salt.
Strö över halverade tomater och hackad bladpersilja strax före servering. Garnera eventuellt också med oxalis.