Rostad mandel & ruccola

Tips för din resa till Porto i Portugal

Föregående Nästa
helveteskorv.jpg
bläckfiskcarpaccio.jpg

Under Sveriges förmodligen varmaste och soligaste långhelg reste vi till ett något kyligare Porto, Portugals näst största stad. Regn varvades med värmande sol i denna kontrasternas stad. Vackra gamla byggnader med färgrikt kakel trängdes sida vid sida med förfallna ruckel.

Vi rekommenderar varmt en resa till denna livfulla stad!


 


 


Vi rekommenderar också ett boende i Pedros och Inez fantastiskt charmiga gårdshus, öppet att hyra in sig i via airbnb (där kallas det "garden house in the art district"). Smakfullt inrett och precis lagom stort för två personer, med en härlig uteplats i den prunkande trädgården. Här grillade vi spett med kött från den närliggande charkuteributiken. Tillsammans med grönsaksspett, en tomat- och paprikasallad och paprikasås blev det en god måltid. Vi smakade också en fin vinmarinerad Serrano tillsammans med portugisisk fårost.


 
 


Det är enkelt att hitta trevliga restauranger med goda tapas. På Rua das Flores finns exempelvis ett litet torg med olika uteserveringar. Vi fastnade för Largo Sao Domingos där vi åt friterad bläckfisk med svart majonnäs och friterad brie med söt chilihonung och flingsalt. Kaneldoftande sangria serveras i olika former, röd, vit, bubblande och så vidare.


 

 


Nere vid floden finns massor av restauranger (och turister). På Café do cais inbjuds det att sitta och beskåda folkmyllret och den kända bron Ponte Luis 1.


  


Alldeles intill finns den gemytliga lilla restaurangen Ribeira Square. Där serveras bland annat bläckfiskcarpaccio pudrad med paprikapulver och helveteskorv som flamberas i grappa direkt vid bordet. I den lilla gränden ovanför restaurangen finns flera andra mysiga ställen att äta på.


 

 


Strax öster om bron finns A Bolina, som serverar goda viner och läckra tapas.


 
 


Gamla spårvagnar leder ut till havet. Efter en promenad från slutstationen skymtar så småningom några uteserveringar. Där finns möjlighet att njuta av vågskvalpet och studera vågade turister som ger sig ut för ett dopp. Ett annat tips är att besöka Kristallpalatsets trädgård. Där är det grönt  och vackert. Välansade buskar varvas med vildvuxna områden.


 


   


I närheten av metrostationen Bolhão finns matmarknaden Mercado do Bolhao, med långa rader av frukt, fisk och kött. Stora lupinfrön erbjuds i lösvikt. De är goda som snacks eller i en sallad.


 


   


En kväll under vår resa, så regnade det. Då vågade vi oss på att tända gårdshusets stenugn. Det tog några timmar att få den varm, men  pizzorna vi bakade i den blev ljuvligt goda med rosmarindoftande persikor.


Det är svårt att hålla sig ifrån matlagning, även när det är semester.