Rostad mandel & ruccola

Rårakor med syltade rosmarinpäron, parmesankräm och knaperstekt sidfläsk

Föregående Nästa
foodfolder-rostadmandelochruccola-rårakor ff.jpg
En förrätt där frasiga rårakor kombineras med sötsyrliga rosmarinpäron, en len parmesankräm och salt knaperstekt sidfläsk. Perfekt som förrätt och vegetarianer kan ju avstå från sidfläsket.

Ingredienser

  • Topping 1:
  • 2 dl Vatten
  • 1 dl Socker
  • 1 st Rosmarinkvist
  • 1 st Chilifrukt
  • 1 tsk Citronsaft
  • 0,5 dl Ättika (12%)
  • 2 st Fast päron
  • Topping 2:
  • 6 msk Kallrökt sidfläsk
  • Topping:
  • 1 dl Crème fraiche
  • 2 dl Finriven parmesanost
  • 0,5 tsk Salt
  • Botten:
  • 800 g Fast potatis
  • 1 tsk Salt
  • 75 g Smör

Gör så här:

Koka upp vatten, socker, rosmarin, hackad chilifrukt, rosmarin och citronsaft i en liten kastrull ett par minuter. Ta av kastrullen från plattan. Häll i ättikan och låt svalna. Skala och skär päron i bitar. Lägg dem i lagen. Låt dra ca en timme.


Skär fläsket i små kuber och stek dem knapriga i en stekpanna. Låt dem rinna av på papper. Spara fettet som blir kvar i pannan och använd det när du sedan steker rårakorna.


Riv parmesanost fint. Blanda med crème fraiche, salt och svartpeppar.


Skala och riv potatis. Tryck ut så mycket vatten du kan genom en sil. Blanda potatisen med salt. Stek små rårakor (ca 12 st) i rikligt med smör samt fettet från fläsket.


Lägg päron, kräm och fläsk på varje råraka och strö ev över lite hackad rosmarin.


 


 


Tips på en annan god förrätt:

Tips

Rårakorna kan förberedas. Värm dem på galler i en het ugn precis före servering, så blir de frasiga igen.