Rostad mandel & ruccola

Rapport från Pasta World Champinionship

Föregående Nästa
1.jpg
2.jpg
3.jpg
4.jpg

Vilket land är bäst på pasta? Många skulle säga Italien, men är det verkligen så? I Pasta World Championship, anordnad av Barilla, tävlade 17 skickliga kockar från hela världen i en intensiv kamp, från morgon till kväll under två dagar.


luften vibrerade av nervositet


Vid tävlingens start mötte ländernas representanter varandra, två och två, med varsin signaturrätt. Luften vibrerade av nervositet och snart spreds en doft av puttrande fonder och frisk basilika.


Sverige hade skickat Ludvig Salovuo, en ung talang med hemvist på Hotel Öresund i Landskrona. Trots sin ungdom har han redan hunnit arbeta på flera restauranger, främst i Skåne.


I första uppgörelsen mötte Ludvig Brasiliens Marcelo Milano. Ludvig lagade en gyllengul saffranskrämig spaghetti med rostade hasselnötter och friterade, krispiga jordärtskockskal. En helt vegetarisk rätt, som tog Ludvig direkt vidare till finalen. Alla jurymedlemmar, en välrenommerad samling, röstade på Ludvigs bidrag. Han var vidare till dag två i Pasta World Championship.
Allt högre förväntningar


Nästa dag höjdes förväntningarna. Det var bara de bästa kockarna som var kvar. Ludvig skulle inleda dagen i ett möte mot Benjamin Vikse Roth, Norges kock. Det blev tufft. Medan Benjamin tillagade en ratatouilleinspirerad pennerätt, så bjöd Ludvig på ekologisk pennepasta omsluten av en färgglad kräm gjord på gröna ärtor och basilika. Rätten toppades av filéade och friterade små tomater, rostad pistagenötscrunch och citronzest


Juryns utfall var jämnt. Över lag var jurymedlemmarna ändå nöjda, men de lyfte också en del frågetecken. Norske Benjamins rätt upplevdes som lite besk och Ludvigs pasta var en aning för salt. Juryns italienska Viviana Varese ifrågasatte varför Ludvig använde frysta ärtor istället för färska, men flera andra jurymedlemmar tyckte att frysta fungerar lika bra. Omröstningen slutade tre mot två, till Norges fördel och Sveriges Ludvig var ute ur tävlingen.
Spännande finalkamp


När tävlingen så småningom närmade sig sitt slut, var två skickliga kockar kvar, Carolina Diaz från USA och Toby Wang från Kina. De skulle göra sin egen tolkning av Spaghetti al Pomodoro, pasta med tomatsås. En jurymedlem påpekade vikten av att hitta sitt eget uttryck medan en annan bestämt hävdade att man inte ska förstöra en sådan här rätt med en massa konstigheter.


Toby valde att arbeta med hela tomatfiléer, medan Carolina gjorde en stor kastrull med slät sås som fick puttra länge. Det blev stressigt på slutet. När gonggongen gick var det två svettiga och nervösa kockar som mötte juryns dom.


Så vilket land är då bäst på pasta? USA! Carolina, som faktiskt ursprungligen är från Mexiko men nu är bosatt i Chicago, mottog rörd det fina priset. Efteråt bevittnade vi hur hon och hennes man i ett privat samtal ringde upp sina barn via Facetime. Lyckan och stoltheten lyste i Carolinas ansikte. Kanske är det ändå den bästa stunden när du får dela din glädje med familjen, trots att du precis har delat den med hela världen via att påkostat filmteam.

 


Tips att laga