Ingredienser
- 0,5 st Gul lök
- 1 st Vitlöksklyfta
- 1 st Roast and toastmacka
- 1,5 dl Vispgrädde
- 1 tsk Salt
- 3 msk Kallrökt sidfläsk, finhackat
- Klarifierat smör och olja till stekning
- Salt och peppar
- Smör till stekning
- Tillbehör:
- 8 st Palsternackor
- 8 st Champinjoner, gärna stora kastanjechampinjoner
- 200 g Svartkål
- Ev klyftpotatis
- Sås:
- 1,5 dl Vitt vin
- 1,5 dl Vispgrädde
- 2 tsk Vitvinsvinäger
Gör så här:
Hacka gul lök fint. Rosta mackan/mackorna i en vanlig brödrost och skär sedan i små bitar. Blanda löken, brödbitarna, pressad vitlök, vispgrädde, svartpeppar och salt. Låt dra ca 10 minuter. Finhacka sidfläsket. Blanda ner fläsket samt rådjursfärsen och låt dra ytterligare en halvtimme i kylen.
Skala palsternackorna och dela på längden. Pensla med olja och salta. Baka sedan i 150-gradig ugn tills de känns lagom mjuka (ca 20 minuter).
Rosta hasselnötter i en torr stekpanna. Gnugga med hushållspapper för att få bort skalet och rosta eventuellt mer om det är svårt.
Forma små biffar av färssmeten. Stek på hög värme i klarifierat smör och sänk värmen efter hand.
Skär svampen i relativt tjocka skivor. Ta upp biffarna på ett fat och klicka i mer smör. Stek svampskivorna lätt. Ta upp även dem och salta.
Behåll stekfettet och fyll på med vin och grädde i stekpannan. Låt puttra på låg värme 5-10 minuter. Sila, salta och peppra. Smaka av med lite vitvinsvinäger.
Skär bort mittsträngen på svartkålen. Värm snabbt i lite olja i en kastrull. Salta.
Lägg upp på fat.
Ev kan du servera klyftpotatis till.
Passande vin;