Rostad mandel & ruccola

Rådjursfärsbiffar

Föregående Nästa
foodfolder-rostadmandelochruccola-rådjursbiffar 3 ff.jpg
Färsbiffarna serveras med svartkål, palsternacka, champinjoner och rostade hasselnötter. En perfekt maträtt när höst- och vintervindarna viner runt knuten. För att få färsbiffarna extra saftiga blandade vi ner lite finhackat kallrökt sidfläsk.

Ingredienser

  • 0,5 st Gul lök
  • 1 st Vitlöksklyfta
  • 1 st Roast and toastmacka
  • 1,5 dl Vispgrädde
  • 1 tsk Salt
  • 3 msk Kallrökt sidfläsk, finhackat
  • Klarifierat smör och olja till stekning
  • Salt och peppar
  • Smör till stekning
  • Tillbehör:
  • 8 st Palsternackor
  • 8 st Champinjoner, gärna stora kastanjechampinjoner
  • 200 g Svartkål
  • Ev klyftpotatis
  • Sås:
  • 1,5 dl Vitt vin
  • 1,5 dl Vispgrädde
  • 2 tsk Vitvinsvinäger

Gör så här:

Hacka gul lök fint. Rosta mackan/mackorna i en vanlig brödrost och skär sedan i små bitar. Blanda löken, brödbitarna, pressad vitlök, vispgrädde, svartpeppar och salt. Låt dra ca 10 minuter. Finhacka sidfläsket. Blanda ner fläsket samt rådjursfärsen och låt dra ytterligare en halvtimme i kylen.


Skala palsternackorna och dela på längden. Pensla med olja och salta. Baka sedan i 150-gradig ugn tills de känns lagom mjuka (ca 20 minuter).


Rosta hasselnötter i en torr stekpanna. Gnugga med hushållspapper för att få bort skalet och rosta eventuellt mer om det är svårt.


Forma små biffar av färssmeten. Stek på hög värme i klarifierat smör och sänk värmen efter hand.


Skär svampen i relativt tjocka skivor. Ta upp biffarna på ett fat och klicka i mer smör. Stek svampskivorna lätt. Ta upp även dem och salta.


Behåll stekfettet och fyll på med vin och grädde i stekpannan. Låt puttra på låg värme 5-10 minuter. Sila, salta och peppra. Smaka av med lite vitvinsvinäger.


Skär bort mittsträngen på svartkålen. Värm snabbt i lite olja i en kastrull. Salta. 


Lägg upp på fat.


Ev kan du servera klyftpotatis till.


 



 


Passande vin;