Rostad mandel & ruccola

Rabarberpaj och rårörd vaniljsås

Föregående Nästa
rabarberpaj.jpg
Detta är min favoritrabarberpaj. Rabarberns syrlighet vägs upp av sötman hos den vita chokladen. Servera gärna tillsammans med rårörd vaniljsås, ett enklare alternativ till vanlig vaniljsås.

Ingredienser

  • Paj:
  • 4 st stora rabarberstänger
  • 2 msk strösocker
  • 1 msk potatismjöl
  • 2 nypa(or) flingsalt
  • 100 g smör
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 1,5 dl havregryn
  • 0,5 dl strösocker
  • 3 nypa(or) flingsalt
  • 100 g vit choklad
  • 50 g mandelspån
  • Sås:
  • 3 dl vispgrädde
  • 3 st äggulor
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 msk strösocker

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.


Skölj, ansa och skär rabarbern i centimeterbreda bitar. Blanda med potatismjöl, socker och två nypor flingsalt i en pajform.


Bryn smöret i en kastrull tills det får en ljusbrun färg. Låt svalna.


Blanda vetemjöl, socker, havregryn och tre nypor flingsalt i en skål. Hacka chokladen. Rör ner det brynta smöret i röran, men låt det vita i botten vara kvar i kastrullen. Rör ner chokladen och mandelspånen.


Fördela över rabarbern och grädda i ugnen ca 20 minuter.


Till såsen vispar du grädden lätt. Sedan vispar du ner även äggulor, socker och vaniljsocker. Färdigt.