Ingredienser
- 3 st gul lök, relativt små
- 1 msk smör
- 1 msk rapsolja
- 600 g fast potatis
- 150 tsk ost, t ex gruyere, herrgård eller västerbotten
- 10 st färska timjankvistar
- 1 tsk salt
- svartpeppar
- 150 g smördeg
- extra timjan till garnering
- några matskedar rapsolja att blanda med potatisen
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Skär löken i ca 1 cm breda skivor. Värm en gjutjärnsstekpanna, som är ca 25 cm i diameter och har värmetåligt handtag, på spisen. Sänk värmen och klicka i 50 g smör samt 1 msk rapsolja. Lägg i lökskivorna och stek på svag värme ungefär en kvart. Höj ev värmen på slutet så att löken blir gyllenbrun, men låt skivorna ligga kvar utan att förstöra ringarna eller vända dem.
Skala potatisen och hyvla den tunt med mandolin. Riv osten grovt.
Blanda potatisen med ca timjan, salt, peppar och några matskedar rapsolja.
Lägg ett lager potatis över löken. Varva sedan ost och potatis.
Använd en färdigkavlad kyld smördeg. Skär ut en ring som är drygt 25 cm i diameter. Lägg smördegen över potatiskakan och skär ev bort en del i kanten så att kakan blir jämn.
Grädda ca 45 minuter i ugnen. Sänk ev värmen på slutet och låt kakan stå inne 5-10 minuter till.
Skär med en kniv runtom. Lägg en tallrik över kakan och vänd upp och ner. Stjälp över kakan i stekpannan igen. Garnera med timjan.
Gott till;