Rostad mandel & ruccola

Svartkålssallad med morot och halloumi som plockmat

Föregående Nästa
plockmat.jpg
sallad2.jpg
På fredagar har vi sällan tid och lust att laga någon avancerad mat. Ett av våra favoritalternativ är då plockmat med en blandning av kallskuret, ost och annat gott. Den här kvällen valde jag att göra en fräsch och enkel svartkålssallad som tillbehör. Den passar ju bra som tillbehör till andra rätter också, men ikväll åt vi den tillsammans med ostar, salami, serranoskinka, färdiga ostfyllda pimento, oliver, surdegsbröd och kex.

Ingredienser

  • 2 st morötter, gärna lila
  • 200 g svartkål
  • 2 msk hackad gräslök
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 2 msk citronsaft
  • 4 msk olivolja
  • 1 tsk honung
  • 0,5 tsk salt
  • svartpeppar
  • 1 dl valnötter
  • 0,5 paket halloumi

Gör så här:

Skala och hyvla morötterna. Det fungerar bra med en vanlig potatisskalare. Skär bort mittsträngen på svartkålen.


Koka upp vatten. Lägg i kålen och låt vattnet koka upp igen. Spola kålen i kallt vatten så att den blir helt kall. Massera med händerna och tryck ut ite vatten.


Blanda dressingen i en skål, d v s hackad gräslök, riven vitlök, citronsaft, olivolja, honung, salt och några drag med pepparkvarnen.


Rosta valnötterna i en torr stekpanna.


Skär halloumi i skivor och dela sedan varje skiva i två delar. Stek bitarna gyllenbruna i lite olja i en stekpanna.


Blanda dressingen med kålen och morötterna. Lägg upp allt på ett fat.