Ingredienser
- Deg:
- 20 g jäst
- 2 dl ljummet vatten
- 1 krm strösocker
- 3 dl durumvetemjöl
- 3 dl vetemjöl
- 0,5 tsk salt
- 1 msk rapsolja
- Topping 1:
- 70 g chèvre
- 70 g mozzarella
- Topping 2:
- 1 st stor polkabeta
- 6 st svartkålsblad
- 0,5 dl valnötter
- 0,5 tsk flingsalt
- 1 msk lönnsirap
Gör så här:
Förbered degen någon timme i förväg.
Smula jästen i en bunke och häll över ljummet vatten. Rör så att jästen löser upp sig och tillsätt socker, salt och olja. Sikta ner vetemjölet och durumvetemjölet och blanda. Knåda degen ca tio minuter med händerna eller via en degblandare. Låt jäsa ca en timme.
Sätt ugnen på maxvärme. Kavla ut degen så tunt du kan på bakplåtspapper, till en eller flera pizzor. Strö över bitar av chèvre och mozzarella. Skala polkabetan och hyvla den tunt med mandolin. Skär bort strängen på svartkålen och skär sedan kålen i bitar. Hacka valnötterna. Fördela betan, kålen och valnötterna över pizzan/orna. Tänk på att betorna och kålen krymper oh blir chipsliknande i ugnen, så snåla inte.
Sänk värmen på ugnen till 220 grader och sätt in plåten. Passa så att pizzan inte bränns, men låt den stå inne ca 5-10 minuter.
Strö flingsalt och droppa lönnsirap över pizzan. Skär upp och servera direkt.
Tips
Testa gärna Uvaggio Proprietà Sperino 2013 - Frisk och josig med inslag av röda bär & frukt, bergamott och lagerblad. Passar till chark och pizza. God och helt klart personlig! Finns just nu i Systemblagets tillfälliga sortiment.
Alternativt Borgogno Langhe Rosso