
Ingredienser
- 4 st röd paprika
- 5 dl hett vatten
- 1 st lantbuljongstärning
- 1 dl vispgrädde
- 1 tsk salt
- 1 tsk balsamvinäger
- 1 msk olivolja
- svartpeppar
- 400 g ryggbiff
- 300 g färsk chorizo
- Marinad:
- 2 st vitlöksklyftor, rivna
- 1 msk skalad färsk ingefära, riven
- 1 msk honung
- 0,5 tsk spiskummin
- 1 tsk rökt paprika
- 3 msk chilisås
- 1 tsk japansk soja
- 0,5 tsk salt
- Topping:
- 1 dl sötmandel
- 1 st stor skiva surdegsbröd
- 2 msk bladpersilja, hackad
- 2 msk smör
- 1 st rivet skal av citron
- 0,5 tsk salt
Gör så här:
Blanda ingredienserna till marinaden. Skär köttet i bitar, ca 1,5 x 1,5 x1,5 cm. Lägg ner det i marinaden och låt allt dra några timmar.
Blötlägg spetten också några timmar i förväg, om du använder träspett.
Sätt ugnen på 200 grader. Halvera paprikorna och kärna ur dem. Lägg dem på galler med utsidan uppåt. Ugnsstek i 50 minuter.
Rosta mandeln i en torr stekpanna. Finhacka den. Finhacka även surdegsbröd. Smält smör i en stekpanna på relativt hög värme. Rör ner mandel och brödsmulor. Låt stå på plattan en minut så att den tar lite färg och rör sedan. Låt stå ytterligare en minut. Rör lite till och stäng av värmen. Låt stå ytterligare en minut och rör. Hacka bladpersilja och riv citronskal. Blanda allt.
Fortsätt med soppan. Koka upp vatten och blanda med buljongtärning. Mixa paprikan, med skal, tillsammans med buljong, grädde, salt, balsamvinäger och olivolja. Dra några drag med pepparkvarnen över soppan. Kyl om du vill ha den kall, eller värm den före servering om du vill ha den varm.
Skär chorizon i 1,5 cm bitar. Varva kött och korv på spetten. Grilla eller stek i grillpanna.
Häll upp soppan i skålar. Strö över crunch och servera spettet till.