Rostad mandel & ruccola

Ostron med gurka och chili

Föregående Nästa
ostron ff.jpg
Som spännande förrätt kan du servera nyöppnade ostron med härligt gurk- och chilihack, som möter upp havssmaken fint.

Ingredienser

  • 6 st färska ostron, gärna från Söderholmens fisk
  • Topping:
  • 1,5 msk gurkvinäger, gärna Royal Selection (kan ersättas med vitvinsvinäger)
  • 1,5 msk neutral olja, exempelvis rapsolja
  • 3 st droppar citronsaft
  • 1 krm salt
  • 2 msk skalad, urkärnad och tärnad slanggurka
  • 1 tsk finhackad mild röd chilifrukt
  • Tillbehör:
  • 3 st citronklyftor

Gör så här:

Förbered toppingen genom att blanda vinäger med olja, citronsaft och salt i en skål. Skala gurkan och ta bort innanmätet. Skär gurkan i små tärningar och finhacka chilin. Blanda med vinägerblandningen.


Förbered ett fat med is. Dela ostronen med en vass liten kniv. Placera ett ostron i ena handen på en handduk, med den skålformade delen nedåt. Tryck försiktigt in kniven i öppningen i denspetsiga änden av ostronet. Låt ca en cm av kniven komma in i ostronet. Vicka sedan lite på kniven så att ostronet ger ifrån sig ett knäppande ljud och öppna ostronet lite försiktigt. Dra med kniven upptill längs med locket inne i ostronet så att muskeln separerasfrån översta skalet. Dela ostronet och lägg underdelen på fatet med is. Se till att så mycket av vätskan blir kvar.


Öppna alla ostron och fördela toppingen på dem. Garnera med citronklyftorna och servera!


 



Gott till