Ingredienser
- 50 g jäst
- 6 dl fingervarmt vatten
- 1,5 tsk salt
- 2 msk honung
- 6 dl manitoba cream eller vetemjöl special
- 2,5 dl finmalt rågmjöl
- 4 dl grovmalt rågmjöl
- 2 dl hasselnötter
- 2 st äpplen, gärna gröna
- 1 dl rostade och saltade solroskärnor
Gör så här:
Smula jästen i en stor bunke. Häll i det fingervarma vattnet och rör om. Rör ner salt och honung. Tillsätt mjöl och bearbeta i degblandare (eller för hand) i tio minuter.
Rosta hasselnötterna i en torr stekpanna tills de fått färg. Låt dem svalna. Gnugga dem sedan mellan händerna och ta bort det mesta av skalen. Hacka grovt, men låt en del nötter förbli hela.
Skala äpplena och skär fruktköttet i små tärningar.
Blanda ner hasselnötter, äpplebitar och solroskärnor i smeten. Täck med en bakduk och låt jäsa en timme.
Smörj två avlånga bakformar med smör.
Fördela den jästa degen jämnt i formarna. Pudra över lite vetemjöl. Täck med bakduk och låt degen jäsa ytterligare en timme.
Sätt ugnen på 250 grader mot slutet av jästiden. Sätt en plåt längst ner i ugnen.
När degen har jäst färdigt sätter du in båda formarna i ugnen, sänker temperaturen till 220 grader och kastar in en kopp kallt vatten.
Baka 40 minuter.