
Riven morot, vita bönor och dadlar gör denna saftiga morotskaka extra "nyttig". Kakan blir mäktig och härligt kryddig. Idag fick den ersätta en klassisk tårta när vi firade min mammas födelsedag.
Ingredienser
- 8 st stora färska dadlar
- 380 g vita bönor på tetra, sköljda och avrunna
- 50 g smör
- 2 dl strösocker
- 1,5 tsk mald kanel
- 1,5 tsk mald ingefära
- 3 st ägg
- 3 dl yoghurt, 3%
- 3 dl skalad och finriven morot
- 0,5 tsk salt
- 0,5 tsk vaniljpulver
- 7 dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- Frosting:
- 4 dl florsocker
- 2 msk vatten
- 1 krm citronsaft
- Tillbehör:
- Eventuellt lättvispad grädde till servering
Gör så här:
Sätt ugnen på 180 grader.
Kärna ur dadlarna och skär dem i bitar. Mixa dem tillsammans med bönorna.
Byt till visp. Rör ner det rumsvarma smöret och vispa samman med socker, kanel och ingefära. Vispa ner äggen ett i taget.
Växla till slev och rör ner yoghurt, finriven morot, salt och vaniljpulver.
Blanda mjölet med bakpulver. Rör ner mjölblandningen i smeten, men rör så lite som möjligt.
Smöra och mjöla en sockerkaksform och häll smeten i denna. Jämna till ytan.
Grädda en timme.
Ta ut kakan och låt den kallna.
Vispa ihop ingredienserna till glasyren.
Stjälp upp kakan på ett fat och ringla över glasyren. Servera! En klick grädde kan vara gott till.
Testa även