Rostad mandel & ruccola

Must-SM 2018 under prunkande äppleträd i ett soligt Kivik

Föregående Nästa
2 flaskor ff.jpg
2 stånd ff.jpg

När Must-SM gick av stapeln fick vi på Foodfolder möjlighet att prova en stor mängd mustsorter och förkovra oss inom musttillverkningens och smakupplevernas konst.

Vår första vägledare i äpplemusternas spännande värld var Mikael Adolfsson, produktchef och sommelier på Kiviks MustHan bjöd på allt från porlande ljusa sorter till fruktköttsmättade alternativ. Tänk att det finns must som smakar champinjon! En must som stack ut var Palla Bitter, gjord på vildapel och päronen "grispiggar". Den fick hela munnen att snöras ihop.


 


 


 


Vi träffade också Johan Swahn, som är expert inom sensorik och marknadsföring, samtidigt som vi fick smaka olika mustsorter tillsammans med mat. 


 


 


 


Johan beskrev sensorik som ett vetenskapligt verktyg för att mäta sinnesupplevelser, exempelvis vad vi ser, hör och känner när vi upplever doft och smak. Vi kan använda sensorik för att förpacka och kommunicera mat och dryck, så att kundens eller gästens upplevelse stärks ytterligare.


För att förhöja upplevelsen kan vi arbeta med språket och hur saker och ting ser ut. Färgval och typsnitt har stor påverkan. Och namn. Om vi kallar en godissort för Bubba och en annan för Kiki, så skapar namnen exempelvis en förväntan om att Bubba är söt och att Kiki är syrlig.


Vi människor är genetiskt olika och antalet receptorer i munnen skiljer sig åt från person till person. En del av oss är "non-tasters", en del "tasters" och några "supertasters". Men det går också att träna upp vår sensoriska förmåga. Det handlar mycket om att öva sig på att sätta ord på smaker. Förväntningar har också stor betydelse. En äpplemust serverad i ett vackert vinglas upplevs sannolikt som godare och mer exklusivt än en must som dricks i ett lågt vattenglas.


Elisabeth Knöppel, som driver Rörumsro Frukt & Must, berättade passionerat om hur hon handplockar sina äpplen med stor kärlek. Det blev tydligt att äppleodling och musttillverkning verkligen är ett konsthantverk.


 


 


 


Denna soliga majdag lockades många till äpplemuststånden på Kiviks Musteris område, för att dofta och provsmaka. Och för att höra hur småskaliga odlare sadlat om från copywriter till musttillverkare eller hur stockholmare donerar äpplen för att vara med och bidra till mustkonsten.


Vem som vann? Vinnare i de olika klasserna blev Kiviks Musteri med Årets skörd mousserande (innovativa drycker), Kiviks Musteri med Belle de Boskoop & Cox Orange (klar äppelmust av flera sorters äpplen) och Rörumsro, Gårdens Vinteräpplen (ofiltrerad must av flera sorters äpplen) och Backroads Farm, Class of 17 (publikens val).