Matkreatören Mathias Dahlgren är något av en idol. Hans matlagning präglas av lekfullhet och nyfikenhet, tycker jag. I en av sina kokböcker delar han med sig av sina RUTABAGA-recept, som exempelvis den här spännande mangosalladen. Servera gärna som tillbehör till rätter bbq-smaker eller latinamerikanska toner.
Ingredienser
- 2 st mangofrukter
- 2 st buffelmozzarella
- 4 msk olivolja
- salt och nymald svartpeppar
- 0,5 st röd chilifrukt, urkärnad
- 1 st salladslök
- 1 st litet knippe färsk koriander, bladen
- 1 st ekologisk lime, skalet
- flingsalt
Gör så här:
Skär mangon i bitar. Jag brukar skära frukten i två halvor, göra ett rutmönster med kniv, böja frukthalvan ut och in och sedan enkelt skära loss bitar från skalet.
Skär även mozzarellan i grova bitar. Blanda med mangon, olivolja, salt och peppar i en skål. Lägg upp på ett fat.
Hyvla chilin och salladslöken tunt, gärna med mandolin. Sprid ut dem samt koriander på fatet.
Finriv limeskal över salladen och toppa med lite flingsalt.