Rostad mandel & ruccola

Lussekatter

Föregående Nästa
lussekatter ff.jpg
Hemligheten bakom de här lussekatterna är kesella och en gnutta salt. De blir luftiga, vackert gula och inte allt för söta. Receptet kommer från Sanna Töringes fina bok Vintermat. Helst ska lussekatter göras långt före jul, så att man verkligen hinner njuta av julstämningen tycker jag.

Ingredienser

  • 150 g Smör
  • 5 dl Standardmjölk
  • 1 paket Jäst för söta degar
  • 3 paket Saffran
  • 250 g Kesella, 10%
  • 1 st Ägg
  • 2 dl Strösocker
  • 1 nypa(or) Salt
  • 17 dl Vetemjöl special
  • 1 st Ägg för pensling
  • 60 st Russin

Gör så här:

Smält smöret. Blanda ner standardmjölk och värm till 37 grader. Smula jästen i en stor bunke och häll över vätskan. Blanda saffran med kesella och rör ner det. Tillsätt därefter ägg, strösocker och salt. Blanda ordentligt. Häll i vetemjöl. Arbeta degen, gärna med en degblandare, och låt jäsa under duk i drygt 45 minuter.


Knåda degen och forma lussebullar. Låt jäsa 30 minuter. Tryck ner russin och pensla med vispat ägg. Grädda i 200-gradig ugn 8-10 minuter.


 


Godaste kombinationen