Rostad mandel & ruccola

Limemarinerad torsk med kokos- och limesås, gurk- och paprikasalsa och koriander

Föregående Nästa
foodfolder-rostadmandelochruccola-Torsk med kokosmjölk.jpg
Lime, kokos och koriander är en fin smakkombination. Här i en form av "falsk" ceviche.

Ingredienser

  • 450 g Frusen torskryggfilé
  • 1 st Riven vitlöksklyfta
  • 1 st Skal från lime
  • 2 st Saft från lime
  • 3 msk Olivolja
  • 2 st Salladslök
  • 0,5 st Gul chilifrukt
  • 1 st Gul paprika
  • 1 dl Hackad gurka, utan innanmäte
  • 1 msk Olivolja
  • 1 msk Vitvinsvinäger
  • 0,5 tsk Salt
  • 2 msk Hackad färsk koriander
  • 2 dl Vitt vin
  • 150 g Sockerärtor
  • Rapsolja
  • Salt och peppar
  • Ris eller risoni som tillbehör
  • Sås:
  • 1 st Pressad vitlöksklyfta
  • 0,5 st Gul lök
  • 1 burk(ar) Kokosmjölk
  • 1 st Fiskbuljongtärning
  • 1 st Skal från lime
  • 0,25 st Gul chilifrukt
  • 0,5 dl Vispgrädde

Gör så här:

Börja förbereda rätten 3-4 timmar innan ni ska äta. Tina 450 gram fryst torskryggfilé genom att lägga den oöppnade förpackningen i kallt vatten. Det tar ca en halvtimme.


Blanda under tiden riven vitlök med limesaft, limeskal salt samt olivolja. Skär fisken i två centimeter breda bitar. Lägg den sedan i limevätskan, helst så att vätskan täcker fisken. Annars får du vända runt fiskbitarna emellanåt. Låt stå i kylen två timmar.


Förbered också salsan genom att finhacka salladslök och chilifrukt. Ta bort innanmätet i gurkan och skär både gurkan och paprikan i fina små kuber. Blanda allt tillsammans med olivolja, vinäger och koriander. Smaka av med salt och peppar. Låt stå i kylen fram till servering och smaka då av ännu en gång.


Till såsen finhackar du gul lök. Bryn den lätt tillsammans med pressad vitlök i lite olja. Häll i vinet och låt puttra 5-10 minuter. Ev kan du sedan sila bort löken, men det är inte nödvändigt. Fyll på med kokosmjölk, limeskal, finhackad chilifrukt, en fiskbuljongtärning, salt samt grädde. Låt puttra ca 10 minuter och red sedan med maizenamjöl blandad med lite vatten. Smaka av med salt och peppar.


Lägg sockerärtor i lättsaltat kokande vatten. Låt koka någon minut och skölj sedan med kallt vatten tills de blir helt kalla. Ta ev bort strängen på ärtskidan.


Häll av vätskan från fisken. Strax före servering hettar du upp såsen och lägger sedan ner fisken. Låt koka upp och koka någon minut. Sedan är det klart för servering. Lägg upp på tallrikar och dekorera med koriander.


Ris eller risoni passar bra till.


 


 


Om du gillar den här torsken, kanske du också gillar den här rätten: