Rostad mandel & ruccola

Laxcarpaccio med syrad fänkål och citronmajonnäs

Föregående Nästa
2 lax med glas uppifrån.jpg
2 lax med flaska.jpg
I denna carpaccio balanseras laxens "smörighet" av fänkålens syra och smakerna binds ihop med hjälp av en citronmajonnäs. Tillsammans med ett glas torrt fylligt prosecco från topproducenten Canevel blir smakupplevelsen fulländad. Servera detta som en mäktig förrätt, tapas eller som en härlig sommarlunch tillsammans med en bit bröd.

Ingredienser

  • 350 g sashimilax
  • 1 krm flingsalt
  • Topping:
  • 1 st fänkål
  • 1 msk olivolja
  • 1,5 tsk ättika, 24%
  • 2 krm salt
  • 2 krm honung
  • Sås:
  • 1 st äggula
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 tsk vitvinsvinäger
  • 2 dl rapsolja
  • 1 tsk rivet citronskal
  • 1 tsk saft från citron
  • 1 krm salt
  • Dekorering:
  • 1 knippe blad och ev blommor från slingerkrasse

Gör så här:

Skär av toppen på fänkålen, men spara "dillen". Hyvla tunt till 1 mm skivor med en mandolin. Blanda olivolja, ättika, salt och honung i en liten skål och häll sedan blandningen på fänkålen. Blanda väl och låt stå och dra en halvtimme.


Gör majonnäsen genom att blanda äggula, senap och vinäger i en behållare med liten bottendiameter. Att behållaren är smal underlättar vispningen och det räcker att använda en enda visp i elvispen. Vispa röran och tillsätt rapsolja i en tunn stråle medan du vispar. Fortsätt tills oljan är slut och majonnäsen har tjocknat (det går såklart att använda färdig majonnäs om du inte vill göra en egen). Blanda med rivet citronskal, citronsaft och salt.


Skär laxen i tunna skivor och fördela dem på tallrikar. Strö flingsalt över laxen. Lägg en hög med den syrade fänkålen i mitten och dekorera runt om med majonnäsen och krasseblad.


Servera med Canevel Prosecco Valdobbiadene Brut och eventuellt en bit bröd.


 



 



 



 


Här hittar du och beställer Canevel Prosecco Valdobbiadene