Rostad mandel & ruccola

Lammracks med tabbouleh och limesås

Föregående Nästa
lamm.jpg (1)
För tillfället är det verkligen grillväder. Hela rader av lammracks blir saftiga och fina när de grillas. Här serveras de med en tabbouleh och en sötsyrlig limesås.

Ingredienser

  • 1 kg hela lammracks
  • Marinad:
  • 1 st pressad vitlöksklyfta
  • 3 msk limesaft
  • 0,5 msk sambal oelek
  • 2 msk olivolja
  • Tillbehör:
  • 3 dl bulgur
  • 5 dl vatten
  • 0,5 tsk salt
  • 4 msk torkade hackade dadlar
  • 5 msk limesaft
  • 1 msk olivolja
  • 0,5 msk spiskummin
  • 0,5 krm kanel
  • 2 st tomater
  • 2 st skalad gurka i decimeter
  • 5 msk hackad bladpersilja
  • 5 msk hackad mynta
  • 1 tsk salt
  • 2 st grillad paprika
  • Sås:
  • 1 st finrivet skal av lime
  • 1 msk limesaft
  • 1 st riven eller pressad vitlöksklyfta
  • 1 msk flytande honung
  • 2 dl turkisk yoghurt
  • 0,5 tsk salt

Gör så här:

Blanda ihop ingredienserna till marinaden i dubbla plastpåsar. Skölj köttet och låt det marineras i minst en timme.


Koka bulgur i saltat kokande vatten ca 8 minuter. Ta kastrullen av värmen och låt stå några minuter under lock och därefter utan lock. Blanda den fortfarande varma bulgurn med dadlar, limesaft, olivolja, spiskummin och kanel.


Kärna ur tomater och gurka och skär dessa i små kuber. Hacka bladpersilja och färsk mynta. Blanda även detta med bulgurröran tillsammans med saltet.


Till såsen blandar du limeskal, limesaft, pressad vitlöksklyfta, honung, yoghurt och salt.


Grilla eller stek lammracksen i ugn (först i 150 grader och därefter i grilläge). Låt lammet nå en innertemperatur på 56 grader och låt det sedan vila 5-10 minuter innan du skär upp det.


Grilla även paprika att servera som tillbehör.



Servera gärna med Ser Lapo Chianti Classico, läs mer om vinet här!