Rostad mandel & ruccola

Lammracks med rödbetor, rostade valnötter, karamelliserad rödlök och ädelostgrädde

Föregående Nästa
foodfolder-rostadmandelochruccola-lamm med rödbetor2 ff.jpg
I den här rätten spelar rödbetor, karamelliserad rödlök och ädelost huvudrollen.

Ingredienser

  • 800 g Hela lammracks
  • 2 st Vitlöksklyftor
  • 3 msk Citronsaft
  • 3 msk Olivolja
  • 1 tsk Salt
  • 8 st Rödbetor
  • 2 msk Rapsolja
  • 3 st Persiljerot
  • 1 dl Valnötter
  • 1 st Rödlök
  • 1 msk Smör
  • 2 msk Brun farin
  • 1 dl Vispgrädde
  • 60 g Saint agur ädelost
  • Salt och peppar
  • 2 knippe Mangold

Gör så här:

Mortla vitlöksklyftor, salt och rosmarin och blanda sedan med citronsaft och olivolja. Skölj de hela lammracksen i vatten och lägg dem i en plastpåse tillsammans med marinaden. Marinera minst en timme.


Skala rödbetor och skär dem i klyftor. Blanda med rapsolja och flingsalt. Fördela på en plåt. Ugnsbaka en timme i en 150-gradig ugn.


Skala persiljerot och skär i fyra delar på längden. Blanda med lite rapsolja och flingsalt. Fördela dessa på en separat plåt/form och baka 20 minuter i 150-gradig ugn.


Höj ugnstemperaturen till 225 grader och kör både rödbetorna och persiljeroten ca en kvart till.


Torka av vätskan från lammracksen. Stek sedan i en het panna med olja runt om. Lägg på en gallerförsedd plåt och kör i 150-gradig ugn tills innertemperaturen når ca 60 grader. Låt vila. Det är helt OK om köttet svalnar helt. Strax före servering kör du de hela lammracksen ca 6 minuter i 250-gradig ugn. Låt sedan köttet vila någon minut och skär sedan upp racksen.


Rosta valnötterna i en torr stekpanna.


Dela rödlöken i fyra klyftor. Stek lätt i smöret i en kastrull, ca 10 minuter på medelvärme. Strö över farinsocker. Rör försiktigt och låt sockret smälta. Ta av kastrullen från plattan.


Vispa grädden. Blanda ner smulat Saint agur mot slutet och vispa vidare. Smaka av med salt.


Lägg upp allt på tallrikar och dekorera med mangold.