När hösten väntar runt knuten, börjar jag längta efter mustiga grytor. Den här lammgrytan har en svagt rökt ton och samtidigt en sötma från torkade aprikoser.
Ingredienser
- 1 kg Benfritt lamm, exempelvis lammstek
- 2 st Gul lök
- 3 dl Rött vin
- 800 g Krossade tomater
- 8 st Torkade aprikoser
- 3 st Vitlöksklyftor
- 200 g Kallrökt sidfläsk
- 1 tsk Salt
- 1 tsk Torkad oregano
- 1 msk Färsk timjan, repad
- 1 st Kycklingbuljongtärning
- 8 dl Vatten
- 1 kg Potatis
- Olja och smör för stekning
- 1 knippe Bladpersilja
Gör så här:
Skär lammet i bitar. Salta och peppra och stek i olja. Ta upp och lägg i en stor gryta.
Hacka den gula löken och vitlöken. Bryn lätt i stekpannan. Strö över oregano och timjan. Rör runt och häll sedan över i grytan.
Strimla det rökta sidfläsket i fina strimlor och stek det separat i pannan. Häll sedan över även det i grytan.
Tillsätt vinet, de krossade tomaterna, aprikoserna, buljongtärningen, vattnet och saltet.
Låt koka tills köttet är riktigt mört och fint. Jag använde lammstek och det tog tre timmar innan det var så mört att det lätt föll isär.
Skala potatisen och koka den i saltat vatten. Pressa genom ett potatispress.
Garnera med bladpersilja.