Rostad mandel & ruccola

Mustig lammgryta med kanel, torkad frukt och mynta

Föregående Nästa
lammgryta4.jpg
lammgryta1.jpg
Lamm har en speciell smak. Antingen älskar man smaken, eller hatar den. Om du hör till den första gruppen personer så ska du absolut smaka den här mustiga och kryddiga grytan. Grytan får stå och puttra på spisen i flera timmar och passar perfekt i höstrusket. Eller när som helst när man är sugen på lammgryta.

Ingredienser

  • 1,2 kg Blandat lammkött, gärna med ben men räkna då bort benens vikt
  • 2 msk rapsolja
  • 4 st vitlöksklyftor
  • 2 st gul lök
  • 2 msk tomatpuré
  • 5 dl vitt vin
  • 12 st torkade aprikoser
  • 6 st kanelstänger
  • 4 st stjärnanis
  • 0,5 tsk chiliflakes
  • 1 msk salt
  • 2 msk koncentrerad köpt kalvfond eller dubbel mängd hemgjord
  • 30 st cocktailtomater
  • vatten
  • Topping:
  • 2 dl skalade pistagenötter
  • 2 dl bananchips
  • 2 dl russin
  • 2 st rivet skal från citron
  • 1 st kruka färsk mynta
  • Tillbehör:
  • 1,4 l kokta belugalinser

Gör så här:

Skölj lammet och skär i 2 x 2 centimeters bitar om du har en stor bit. Du behöver inte putsa bitarna och om du har lammlägg, så behöver du inte heller dela lägget. Bryn lammbitarna runt om i lite olja i en stekpanna.


Hacka gul lök och vitlök. Fräs försiktigt på medelvärme i rapsolja i en stor gryta. Blanda ner tomatpuré och vin. Lägg i lammbitarna, aprikoserna, kanelstängerna, chiliflakes, stjärnanis, salt, kalvfond och två tredjedelar av cocktailtomaterna. Fyll på med vatten så att lammet täcks. Låt puttra på svag värme under lock i två till två och en halv timme, tills köttet faller är mört och faller isär. Strax före servering halverar du resten av tomaterna och lägger dem i grytan.


Hacka bananchips och pistagenötter grovt. Blanda med rivet citronskal, russin och färsk mynta. Servera som topping vid sidan av.


Servera med kokta belugalinser. Som alternativ kan du servera ris till.




 

Tips

Lyssna på

 Lyssna på podden via Spotify,  Acast eller iTunes.