Ingredienser
- 1,2 kg Blandat lammkött, gärna med ben men räkna då bort benens vikt
- 2 msk rapsolja
- 4 st vitlöksklyftor
- 2 st gul lök
- 2 msk tomatpuré
- 5 dl vitt vin
- 12 st torkade aprikoser
- 6 st kanelstänger
- 4 st stjärnanis
- 0,5 tsk chiliflakes
- 1 msk salt
- 2 msk koncentrerad köpt kalvfond eller dubbel mängd hemgjord
- 30 st cocktailtomater
- vatten
- Topping:
- 2 dl skalade pistagenötter
- 2 dl bananchips
- 2 dl russin
- 2 st rivet skal från citron
- 1 st kruka färsk mynta
- Tillbehör:
- 1,4 l kokta belugalinser
Gör så här:
Skölj lammet och skär i 2 x 2 centimeters bitar om du har en stor bit. Du behöver inte putsa bitarna och om du har lammlägg, så behöver du inte heller dela lägget. Bryn lammbitarna runt om i lite olja i en stekpanna.
Hacka gul lök och vitlök. Fräs försiktigt på medelvärme i rapsolja i en stor gryta. Blanda ner tomatpuré och vin. Lägg i lammbitarna, aprikoserna, kanelstängerna, chiliflakes, stjärnanis, salt, kalvfond och två tredjedelar av cocktailtomaterna. Fyll på med vatten så att lammet täcks. Låt puttra på svag värme under lock i två till två och en halv timme, tills köttet faller är mört och faller isär. Strax före servering halverar du resten av tomaterna och lägger dem i grytan.
Hacka bananchips och pistagenötter grovt. Blanda med rivet citronskal, russin och färsk mynta. Servera som topping vid sidan av.
Servera med kokta belugalinser. Som alternativ kan du servera ris till.