Rostad mandel & ruccola

Grillad kycklinglårfilé med marockanska smaker och två såser

Föregående Nästa
kycklinglårfile2.jpg
kycklinglårfile5.jpg
Grillat är gott. Kycklinglårfiléer blir härligt saftiga. Här har de fått en marockansk touch med spiskummin och mynta. Tillbehören består av grillad aubergine med citrondressing och gula russin samt grillad rödlök. Dessutom två sorters sås, en röd rökig tomatsås och en frisk myntayoghurtsås. Servera gärna med tjockt skivad ugnsstekt potatis.

Ingredienser

  • 700 g kycklinglårfilé, helst rekomärkt
  • Marinad:
  • 1 st citron, skal och saft
  • 2 st vitlöksklyftor, rivna
  • 2 msk rapsolja
  • 0,5 tsk spiskummin
  • 1 msk japansk soja
  • 1 tsk brun farin
  • 1 tsk vitvinsvinäger
  • 1 tsk salt
  • Sås:
  • 1 st gul lök
  • 3 st vitlöksklyftor, pressade
  • 1 msk rapsolja
  • 0,5 tsk spiskummin
  • 0,5 tsk rökt paprikapulver
  • 0,5 tsk oregano
  • 0,5 tsk salt
  • 2 dl rött vin
  • 400 g krossade tomater
  • 2 msk färsk mynta, hackad
  • 2 dl turkisk yoghurt
  • 1 msk citronsaft
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 st pressad vitöksklyfta
  • 1 tsk olivolja
  • svartpeppar
  • Tillbehör:
  • 2 st aubergine, stora
  • 6 st rödlök, små
  • ugnsstekta potatisskivor
  • Topping:
  • 2 msk citronsaft
  • 1 msk färsk mynta, hackad
  • 1 msk färsk bladpersilja, hackad
  • 4 msk gula russin
  • 2 msk olivolja

Gör så här:

Marinera kycklingen ett par timmar i förväg. Blanda saft och rivet skal av citron med riven vitlök, rapsolja, spiskummin, soja, brun farin, vitvinsvinäger och salt i dubbla plastpåsar. Lägg kycklingen i påsen och se till att marinaden fördelar sig runtom. Låt vila i kylen.


Den röda såsen - Hacka gul lök och fräs i lite olja tillsammans med pressad vitlök. Tillsätt spiskummin, oregano, rökt paprikapulver, salt och rött vin. Låt puttra ca 5  minuter. Häll i krossad tomat och låt puttra minst 10 minuter, men gärna längre. Smaka av med salt.


Myntayoghurtsåsen - Hacka myntan och blanda den med yoghurt, citronsaft, salt, pressad vitlök, olivolja och svartpeppar.


Skär aubergine i drygt 1 cm tjocka skivor på längden. Salta på båda sidorna och låt dra ca 10 minuter. Torka bort vätska med hushållspapper.


Förbered dressingen genom att blanda citronsaft, hackad mynta, hackad persilja, russin, olivolja, salt och peppar. Låt dra minst en kvart så att russinen mjuknar.


Grilla rödlöken hel med skal samt aubergineskivorna. Lägg dem sedan åt sidan på indirekt värme på grillen. Före serveringen trycker du ut innanmätet ur löken och slänger skalen.


Grilla kycklingen.


Lägg upp allt på ett stort fat och häll över dressingen. Dekorera med mynta. Servera med såserna och exempelvis ugnsstekt potatis.