Rostad mandel & ruccola

Dragonkyckling med kantarellgryner och tomatsallad

Föregående Nästa
kyckling och tomatsallad4.jpg
kyckling och tomatsallad3.jpg
kyckling och tomatsallad.jpg
I denna rätt möts smakerna av dragon, kantarell, tomat och vanilj i fin harmoni. I stället för att servera rätten med risotto eller ris, så bjuder jag på Zetas fem gryner tillagade tillsammans med smörstekta kantareller. Grynblandningen ger härligt tuggmotstånd och består av emmervete, korn, långkornigt ris, kamutvete och fullkornshavre. Ekologiskt.

Ingredienser

  • 4 st majskycklingfiléer
  • dragon som dekoration
  • Marinad:
  • 3 msk skånsk senap
  • 3 msk honung
  • 3 själk(ar) färsk dragon
  • 1 krm cayennepeppar
  • 1,5 tsk salt
  • Tillbehör:
  • 250 g zetas fem gryner
  • 2 msk smör
  • 300 g kantareller, borstade och delade i bitar
  • 2 dl vitt vin
  • 4 dl vatten
  • 1 tsk lantbuljong
  • 0,5 tsk salt
  • 15 st små tomater i olika färger
  • 1 msk rapsolja
  • flingsalt
  • 2 st större tomater
  • Sås:
  • marinaden
  • 0,5 dl vitt vin
  • 0,3 st skrapad vaniljstång, innehållet
  • 1 msk olivolja
  • 1 tsk vitvinsvinäger

Gör så här:

Blanda ingredienserna till marinaden. Lägg i kycklingfiléerna och marinera i kylen ca en timme.


Sätt ugnen på 150 grader.


Halvera de små tomaterna och blanda dem med olja samt lite flingsalt. Sprid ut i en form och kör i ugnen ca en timme.


Lyft upp kycklingen ur marinaden. Blanda ner vinet i marinaden och koka marinaden fem minuter i en kastrull. Ta bort kastrullen från värmen. Rör ner vaniljen, olivoljan och vinägern.


Smält smöret i en panna på hög värme. Lägg i svampen. Stek ca fem minuter och rör några enstaka ganger. Blanda ner gryn, vatten, vin, buljong och salt. Låt puttra ca 10 minuter.


Grilla kycklingen. Alternativt kan du steka den i stekpanna först och därefter köra den i 150-gradig ugn tills den når en innertemperatur på 72 grader.


Skär de stora tomaterna och lägg upp på fat. Strö över de ugnsbakade tomaterna.


Lägg upp grynblandningen och kycklingfiléerna i bitar på faten. Droppa over såsen och garnera med dragon.