Ingredienser
- 4 dl svarta bönor som fått stå i vatten i kylen minst 8 timmar (torrvikt)
- 1 tsk salt
- 1 st gul lök
- 2 st vitlöksklyftor
- 2 st paprika
- 1 msk rapsolja
- 1,5 tsk chilipulver
- 1 tsk paprikapulver
- 1,5 tsk gurkmeja
- 3 burk(ar) krossade tomater
- 3 dl vatten
- 3 dl okokta gröna linser
- 2 tsk salt
- 1 tsk chiliflakes
- 2 burk(ar) kokosmjölk
- 1 msk honung
- 2 st limefrukter, pressade
- Buljong:
- 1 msk hela korianderfrön
- 1 msk hela spiskumminfrön
- 1 msk kardemummakärnor
- 1 msk svarta senapsfrön
- 2 st vitlöksklyftor
- 1 msk rapsolja
- 1 burk(ar) krossade tomater
- 6 dl vatten
- Topping:
- rostade kokosflakes
Gör så här:
Koka de förvällda bönorna på svag värme i osaltat vatten i en vid stor kastrull, med lock. Ca 20 minuter, men tiden kan variera. Smaka av efter hand för att känna av hur hårda bönorna är. När de nästan känns färdigkokta, ta bort kastrullen från plattan, ta av locket, häll i saltet och låt bönorna svalna i vattnet.
Påbörja buljongen medan bönorna kokar. Rosta hela korianderfrön, spiskumminfrön, kardemummakärnor och senapsfrön i en torr stekpanna tills det börjar "poppa". Lägg kryddorna i en mortel tillsammans med vitlök och mortla. Värm lite olja i en kastrull och fräs kryddblandningen på medelvärme några minuter. Häll i krossade tomater och vatten. Låt koka 20 minuter så att vätskan reduceras ner. Sila sedan bort kryddorna.
Hacka löken och vitlöken. Skär paprikan i bitar. Fräs i olja på medelvärme i en stor gryta ca fem minuter. Blanda ner chilipulver, paprikapulver samt gurkmeja och fräs någon minut. Häll i krossade tomater, vatten samt kryddbuljongen när den är klar. Häll också i de sköljda linserna, samt salt och chiliflakes. Låt puttra 20-30 minuter.
Före servering, blanda ner bönor, kokosmjölk, honung och limesaft. Smaka av med salt, svartpeppar och eventuellt ytterligare chiliflakes.
Servera tillsammans med rostade kokosflingor.