
Ingredienser
- 2 msk sesamfrön
- 2 dl maizenastärkelse
- 2 tsk vitlökspulver eller hälften så stor mängd pressad vitlök
- 2 tsk gochugaru
- 1 tsk salt
- 700 g kycklinglårfilé, kravmärkt
- rapsolja att fritera i
- Tillbehör:
- 1 st morot
- 1 st rättika, 1 dl
- 0,5 st rödlök
- 1 dl risvinäger
- 3 msk strösocker
- 0,5 tsk salt
- kokt ris, gärna svart
- salladsblad
- Sås:
- 4 st vitlöksklyftor
- 1,5 dl japansk soja
- 2 msk gochujang, se bild
- 0,5 dl honung
- 2 msk risvinäger
- 1 dl brunt farinsocker
- 3 msk ketchup
- Smet:
- 1 dl vetemjöl
- 1 dl maizenastärkelse
- 1 tsk bakpulver
- 2 dl iskallt vatten
Gör så här:
Gör picklade grönsaker som tillbehör. Hyvla morot och rättika med en osthyvel och skär sedan små stavar. Skär rödlöken tunt med mandolin eller osthyvel. Lägg i en skål. Blanda risvinäger, strösocker och salt tills sockret har löst sig. Häll lagen över grönsakerna och låt dra minst 30 minuter.
Gör såsen genom att finhacka vitlök. Stek den mjuk på svag värme i lite olja i en kastrull. Häll i övriga ingredienser till såsen och låt koka ihop till en klibbig sås. Det tar ungefär en kvart. Ställ åt sidan.
Blanda ihop ingredienserna till frityrsmeten i en djup skål.
Rosta sesamfrön i en torr stekpanna.
Blanda sedan ingredienserna till paneringen i en bunke - maizenamjöl, vitlökspulver/pressad vitlök, gochugaru, hälften av sesamfröna och salt.
Koka riset enligt instruktionerna på förpackningen.
Skär varje kycklinglårfilé i tre bitar. Salta. Vänd varje bit i paneringen och sedan i frityrsmeten och till sist i paneringen igen.
Värm olja i en friteringsapparat eller en tjockbottnad gryta.
Fritera några kycklingbitar i taget. Låt dem rinna av på hushållspapper. Värm dem sedan igen i oljan strax före servering.
Servera den friterade kycklingen med ris, salladsblad, såsen, de picklade grönsakerna och resten av sesamfröna.