Rostad mandel & ruccola

Karelska piroger med hackat ägg

Föregående Nästa
piroger 2.jpg
Barnen blev skeptiska när de hörde att vi skulle äta piroger med risgrynsgröt, men de överraskades glatt av resultatet. Rätten blev väldigt god, trots att den var så annorlunda.

Ingredienser

  • 2 dl grötris (okokt)
  • 5 dl vatten
  • 2 msk smör
  • 5 dl mjölk
  • 1 tsk salt
  • Deg:
  • 5 dl fint rågmjöl
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • Topping:
  • 100 g smör
  • 0,5 dl vatten
  • Tillbehör:
  • 3 st hårdkokta ägg
  • 50 g rumstempererat smör

Gör så här:

Koka upp vatten, smör och ris. Låt koka tio minuter på medelvärme. Häll i mjölken och saltet och rör runt. Koka upp på nytt och ta sedan bort kastrullen från plattan. Låt stå och svälla ca en timme.


Sätt ugnen på 250 grader.


Blanda ingredienserna till degen. Dela degen i två bitar per portion. Kavla ut till tunna ovaler och använd extra mjöl om det behövs. Lägg en klick ris i mitten av varje oval och vik upp kanterna, likt bilden.


Grädda i ugnen 10-15 minuter.


Hacka äggen och blanda med smöret.


Värm smör och vatten i mikron en halv minut. Pensla pirogerna med smörvattnet, direkt när de tagits ut ur ugnen.


Servera pirogerna ljumma tillsammans med äggröran.