Rostad mandel & ruccola

Tips på ställen att besöka under din resa till Kap Verde

Föregående Nästa
creperia tonfisk.jpg
fisk båt.jpg
fisk hemma.jpg
kväll.jpg

De senaste veckorna har vi hämtat matinspiration i Santa Maria, en ort i södra delen av Sal, en av de kapverdianska öarna. Det blev mycket tonfisk!

Ett besök i Santa Maria på Kap Verde kan varmt rekommenderas. Man kommer snabbt ner i ett skönt lunk under lata dagar med gassande sol och turkost hav. No stress är mottot.


Under vår resa besökte vi en hel del restauranger, men vi valde också att köpa nyfångad fisk på piren som vi sedan tillagade hemma själva i vår lägenhet. Vi hade med oss kylväska med kylklampar för att hålla fisken kyld. Varje dag anländer fiskebåtarna till piren, där en del av fångsten levereras direkt till restaurangerna medan en del filéas på bryggan och säljs direkt. Vi köpte tonfisk som vi sedan gjorde en ljuvlig tataki på.



  




 


En restaurang som vi ofta åt lunch på var Creperia Sol Doce, precis vid piren. Efter klockan ett serverar de grillad färsk fisk i olika former. Tonfiskspetten för 10 euro var riktigt fina och på helgen serveras gigantiska portioner med sesampanerad och lätt halstrad tatakitonfisk. Tillbehören är, som på de flesta ställen, pommes frites, ris, sallad, majonnäs och ketchup. Inga krusiduller. Tyvärr är restaurangen ofta överbelastad, så man får räkna med ganska lång väntetid och om vill vara säker på att få plats kan man reservera bord.





 


Strax väster om piren finns en avslappnad caipirinhabar, med utsikt över stranden och havet. Här säljs stora caipirinha för 3 euro, inklusive snacks.




 


Om ni vill äta något annat än grillad fisk rekommenderas restaurangen La Villa på stranden strax öster om piren. Där serveras riktigt fin hemgjord pasta, exempelvis hummerfylld svart ravioli med smörig sås.



   


 


För frukost eller lunch rekommenderas Cape Fruit, som ligger på gatan närmast stranden en liten bit österut på väg mot Angulo vindsurfingcenter. Stället är väldigt mysigt och här serveras en stor frukost för 5 euro. Man kan välja mellan bröd med hemgjord sylt samt en chokladkaka eller bröd med exempelvis omelett. Krämig yoghurt med frukt, färskpressad juice och varm dryck ingår också.




  


 


Några kvällar besökte vi en genuin blå gaturestaurang lite lägre upp i byn, två gator in parallellt med huvudgatan. Här sprids grilldoften över kvarteret. Vid första besöket gjorde vi "misstaget" att beställa rätter från menyn och fick rätter tillredda inne i det lilla köket. Nästa gång pekade vi istället på grillen och bad att få något därifrån. Maten var enkel, men god och priserna var väldigt låga. En rätt kostade 4 euro.


 



 


Ett besök på restaurang Odjo d'Agua kan också rekommenderas, framför allt för den fina miljön med sittplatser tätt intill vågbruset. Maten är också god. Här serveras ett stort urval av rätter, bland annat tonfisk med afrikansk touch (grillad ananas och buljongkokt potatis) samt lätt halstrad tonfisk. Som sagt, det blev mycket tonfisk under den här resan.