Rostad mandel & ruccola

Indiska kycklingspett med naanbröd, raita och ugnsbakade morötter

Föregående Nästa
indiska spett.jpg
indiska spett4.jpg
indiska spett3.jpg
indiska spett2.jpg
Dessa indiska kycklingspett görs med fördel dagen innan, så att smakerna sätter sig. Servera med ett saftigt, hembakat naanbröd, en mild raita och andra tillbehör.

Ingredienser

  • 4 st kycklingfiléer, gärna majskyckling
  • Marinad:
  • 3 dl turkisk yoghurt
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 tsk curry
  • 0,5 tsk paprika, gärna stark
  • 0,5 tsk kanel
  • 1 tsk gurkmeja
  • 0,5 tsk kardemumma
  • 1,25 tsk salt
  • 0,5 tsk chiliflakes
  • 2 st vitlöksklyfta
  • 1 tsk honung
  • Deg:
  • 50 g jäst
  • 3 dl fingervarmt vatten
  • 8 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 1 st ägg
  • 2 msk rapsolja
  • 2 tsk honung
  • ev ytterligare vetemjöl
  • 2 msk smält smör
  • 2 msk rostade sesamfrön
  • Sås:
  • 0,5 dl hackad färsk mynta
  • 0,5 dl hackad färsk koriander
  • 0,5 st vitlöksklyfta
  • 0,25 st grovriven gurka
  • 0,5 st rivet skal från citron
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 tsk salt
  • 4 dl turkisk yoghurt
  • Tillbehör:
  • 15 st små morötter
  • 1 msk honung
  • 1 msk sweetchilisås
  • 1 msk rapsolja
  • 0,5 tsk salt
  • gurkbitar med rostade sesamfrön
  • mango chutney

Gör så här:

Marinera kycklingspetten dagen innan. Blanda turkisk yoghurt med kryddorna och honungen. Skär kycklingen i bitar och blanda med marinaden i dubbla plastpåsar. Låt vila i kylen.


Till naanbröden rör du ut smulad jäst i fingervarmt vatten i en bunke. Blanda ner mjöl, salt, ägg, olja och honung och rör en stund. Tillsätt eventuellt ytterligare lite mjöl om degen har svårt att släppa från kanten. Låt degen jäsa en timme. Sätt ugnen på 250 grader och låt några plåtar värmas i ugnen. När degen har jäst färdigt delar du den i åtta bitar. Knåda bullarna lite var för sig. Tryck sedan ut till avlånga plattor på bakplåtspapper. Grädda på de varma plåtarna i ugnen ca 8 minuter. Pensla därefter med smält smör och strö över rostade sesamfrön.


Raitan gör du genom att blanda hackad mynta och koriander med turkisk yoghurt, riven vitlök, grovriven gurka, rivet citronskal, spiskummin och salt. Låt den gärna stå i kylen någon timme före servering.


Trä kycklingen på spett och kör i en 175-gradig ugn tills de når en innertemperatur på 72 grader. Det tar knappt ca en halvtimme, men kolla med termometer.


Som tillbehör kan du servera små ugnsbakade morötter. Skala dem och blanda med honung, sweetchilisås, rapsolja och salt. Kör i 225-gradig ugn ca en halvtimme och rör runt några gånger under tiden.


Allt kan förberedas och sedan värmas kort i en het ugn strax före servering.


Passande tillbehör är ris, stark mango chutney och gurkbitar blandade med rostade sesamfrön.