Rostad mandel & ruccola

Hembakade lyckokakor

Föregående Nästa
lyckokakor3.jpg
lyckokakor2.jpg
Lyckokakor är ett trevligt sätt att avsluta en god tjejmiddag. Ta de små visdomsorden med glimten i ögat! Förhoppningsvis skapar deras flummighet ett och annat skratt. Du kan ju själv välja vad som ska stå på lapparna. Ett alternativ är att skriva nyfikna frågor på lapparna. Receptet kommer ursprungligen från Systrarna Eisenman.

Ingredienser

  • 2 st äggvitor
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl vetemjöl
  • 2 msk maizena majsstärkelse
  • en nypa salt
  • 0,5 tsk vaniljpulver
  • 35 g smör

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.


Smält smöret i en skål i mikron och låt det sedan svalna.


Skriv valfria budskap på små lappar som är ca 5 cm x 0,5 cm. Vik lapparna dubbelt.


Vispa äggvitorna till hårt skum. Vispa ner strösockret, lite i taget.


Blanda de torra ingredienserna i en liten skål och sila sedan ner mjölblandningen i marängskummet. Blanda väl och rör sedan ner det smälta smöret.


Smöra ett bakplåtspapper.


Klicka ut en matsked av smeten och sprid ut till en platt rundel med en sked, ca 7 cm i diameter. Gör tre kakor i taget och låt dem ha minst 1 dm mellan sig på plåten.


Grädda i 8-10 minuter tills kakorna börjar bli ljusbruna i kanten. Ta ut plåten. Vänd en kaka upp och ner. Lägg på en lapp. Vik till en halvmåne och lägg sedan kakan på kanten av en skål så att det bildas ett veck mitt i. Forma till fina lyckokakor. Om kakan spricker lite, så lagar du den genom att trycka till med fingrarna. Fortsätt med nästa kaka och nästa och sedan med en ny plåt.


Kakorna blir större än lyckokakor i affären och de är söta och goda.