Rostad mandel & ruccola

Hembakade knäckebröd

Föregående Nästa
knäcke.jpg
Det känns extra festligt att servera knäckebröd som är hembakade. Egentligen är de väldigt enkla att göra, men det är lite tidskrävande. Perfekta att servera till ostbrickan eller på julbordet.

Ingredienser

  • 10 g jäst
  • 2,5 dl fingervarmt vatten
  • 0,5 msk honung
  • 1 tsk salt
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 7 dl fint rågmjöl
  • 3 msk vita sesamfrön
  • 1 tsk bikarbonat
  • 0,5 dl yoghurt
  • vetemjöl till utbakning

Gör så här:

Smula jästen i en bunke. Häll på vattnet och rör om.


Tillsätt övriga ingredienser och blanda med en slev eller med händerna. Rulla in degen i plastfolie och låt den vila i kylen en och en halv timme eller mer.


Sätt ugnen på 225 grader.


Kavla ut en liten bit deg direkt på bakplåtspapper. Tillsätt lite extra vetemjöl och kavla så tunt du kan. Måtta ut en cirkel med hjälp av en skål som är 15-17 cm i diameter. Tryck ut cirkeln, ungefär som när du gör pepparkakor. Ta bort kantdegen runt om. Måtta sedan ut en cirkel i mitten, exempelvis med hjälp av en äggkopp, så att det blir ett hål i mitten.


Nagga med en gaffel.


Baka ett par knäckebröd i taget tills de får färg, ca 15 minuter, men det kan variera beroende på ugnen. Lägg de färdiga knäckebröden på ett galler.


När alla knäckebröden är klara, sänk ugnsvärmen till 100 grader och låt alla knäckebröden torka i ugnen ca 30 minuter tills de är helt frasiga.