Ingredienser
- 4 st Ankbröst
- Marinad:
- 0,5 dl balsamvinäger
- 0,5 dl lönnsirap
- 0,5 dl olivolja
- 2 st pressade vitlöksklyftor
- 1,5 tsk salt
- 1 st rosmarinkvist i bitar
- Topping:
- 1 l vatten
- 1 st rosmarinkvist
- 1 st mild chilifrukt, delad
- 3 st päron
- Tillbehör:
- 1 kg nypotatis
- 1 msk rapsolja
- 1 tsk flingsalt
- 2 st fänkål
- 150 g chèvre
- Sås:
- marinaden
- 3 dl vatten
- 0,5 dl balsamvinäger
- 1 dl strösocker
- 0,5 tsk salt
- 50 g smör
Gör så här:
Tina den frysta ankan under natten. På morgonen blandar du ingredienserna till marinaden i dubbla plastpåsar. Gör några snitt i varje ankbröst på skinnsidan. Lägg i ankan i marinaden och marinera i kylen till kvällen.
Koka vatten med rosmarin och chilifrukt under 10 minuter. Låt svalna. Skala och kärna ur päronen. Skär dem i små bitar. Lägg i marinaden och låt dra en timme.
Koka potatisen i saltat vatten, men häll av vattnet när potatisen fortfarande är lite hård. Blanda med olja och strö över flingsalt.
Ansa fänkålen och skär den i en till en och en halv cm breda bitar. Använd de som fortfarande håller ihop och spara resten till exempelvis en soppa eller gryta. Koka fyra minuter och häll sedan av vattnet.
Häll ankmarinaden i en kastrull. Tillsätt vatten, balsamvinäger, socker och salt. Koka intensivt en kvart. Sila bort rosmarinen. Vispa ner smörklickar strax före servering.
Grilla potatisen i en grillstekpanna med håll (eller kör dem på grill i ugnen). Grilla även fänkålen.
Torka av ankan med hushållspapper och grilla den med skinnsidan nedåt på direkt värme. Vänd efter en stund och grilla andra sidan. Lägg den på indirekt värme i grillen och låt den nå 75 grader i innertemperatur. Låt vila några minuter på en stekpanna, innan du skär upp den.
Fördela chèvre på tallrikarna. Lägg upp fänkål, potatis, anka och pärontärningar på tallrikarna. Droppa balsamicosåsen över. Dekorera eventuellt med lite "fänkålsdill". Servera!
Tips
TESTA ÄVEN ATT GRILLA