
Ingredienser
- 8 st reko kycklingben
- Marinad:
- 3 st rosmarinkvistar
- 0,5 st citron, skalet och saften
- 1 msk honung
- 0,5 tsk chiliflakes
- 3 msk rapsolja
- Tillbehör:
- 600 g jordärtskockor
- 6 st små gula lökar
- 300 g shiitakesvamp
- 2 msk smör
- salt och peppar
- Sås:
- 1 st äggula
- 1 tsk vitvinsvinäger
- 1 tsk dijonsenap
- 3 dl rapsolja
- 1 tsk japansk soja, per deciliter
- Garnityr:
- 1 st äpple
- 1 tsk citronsaft
- 1 dl hasselnötter
- Dressing:
- 2 msk hackad bladpersilja
- 1 st saft från citron
- 2 msk kallpressad rapsolja
- 1 tsk salt
Gör så här:
Blanda ingredienserna till marinaden i dubbla plastpåsar och stoppa ner kycklingbenen. Se till att benen täcks runt om av marinaden.
Se till att jordärtskockorna är helt rena och dela de stora i bitar, så att varje bit blir ungefär lika stor. Skär bort missfärgade kanter. Koka i lättsaltat vatten under 20 minuter. Häll av vattnet.
Skala lökarna och halvera dem. Koka dem försiktigt (försök få dem att forfarande sitta ihop) 3-5 minuter tills de blir mjuka. Häll av vattnet.
Halvera de stora shiitakesvamparna och behåll de små hela. Fräs i smöret några minuter på hög värme. Salta och peppra. Värm sedan stekpannan igen strax före servering.
Tillred majonnäsen genom att vispa en äggula tillsammans med en tesked vitvinsvinäger och en tesked dijonsenap. Droppa i rapsolja under fortsatt vispning tills majonnäsen tjocknar. Det går också bra att använda motsvarande mängd färdig majonnäs. Blanda en kvarts deciliter per portion med en kvarts tesked japansk soja (d v s en deciliter majonnäs och en tesked soja till fyra portioner). Om det blir majonnäs över kan den sparas till annat.
Skala och skär äpplet i små tärningar. Droppa över citronsaft, för att undvika att äpplet mörknar.
Rosta hasselnötterna i en torr stekpanna på medelvärme. Tryck bort det mesta av skalen med hushållspapper. Fortsätt rosta nötterna om det är svårt att få bort skalen.
Grilla kycklingbenen, jordärtskockorna och löken.
Blanda ingredienserna till dressingen.
Lägg upp de olika ingredienserna på tallrikar och droppa till sist över dressingen.