Rostad mandel & ruccola

Grillade färsspett med pistagenötter och citron

Föregående Nästa
färsspett2.jpg
färsspett3.jpg
De här färsspetten får en härlig crunch tack vare finhackade pistagenötter. Citronskal och rosmarin ger spetten en djup och god smak. Spetten passar perfekt till exempelvis grillade grönsaker, tzatziki och ugnsbakade klyftpotatis.

Ingredienser

  • 1 dl pistagenötter, skalade
  • 1 st färsk rosmarinkvist
  • 1 st rivet skal av citron
  • 1 tsk salt
  • 1 st ägg
  • 800 g blandfärs
  • svartpeppar
  • spett att trä färsen på

Gör så här:

Blötlägg träspett minst en timme om du inte har metallspett.


Skala pistagenötterna och finhacka dem. Finhacka även rosmarinen och riv citronskalet. Blanda allt i en skål och andas in den härliga doften. Blanda ner salt, ägg och blandfärs. Dra några drag med svartpepparkaret. Låt gärna färsen vila en stund i kylen, även om det går att tillreda spetten direkt också.


Forma avlånga bitar av färssmeten och trä dem på spetten.


Grilla runtom.





Läs även 

Tips

ATT GRILLA

Primörergrillad blomkålgrillad kålgrillad majsspetspaprika, purjolökananas eller nektarin.

TESTA ÄVEN ATT GRILLA

FlankteakFlapsteakSekretoKalventrecoteT-bone steakPorchettaTonfiskLammracksAnkbröstKyckling

GRILLSÅSER 

Salsa verdeyoghurtsåstomatsåstryffelmajoröktmajonäslabne eller rödvinssmör

SERVERA TILL

LinsraguKrossade potatisarSötpotatispommesOgrässalladTomatsalladBönsallad med getostdressingNektarinsallad

LATHUND PÅ INNERTEMPERATUR PÅ KÖTT

  • Bleu: upp till 45°C (nöt).
  • Rare: 45-50°C (nöt, vilt).
  • Medium-rare: 50-54°C (nöt, vilt, kalv, lamm).
  • Medium: 54-58°C (nöt, vilt, kalv, lamm).
  • Medium-well: 58-65°C (nöt, vilt, kalv, lamm).
  • Well done: 65-72°C (nöt, vilt, kalv, lamm, fläsk, fågel)