Ingredienser
- 1 dl pistagenötter, skalade
- 1 st färsk rosmarinkvist
- 1 st rivet skal av citron
- 1 tsk salt
- 1 st ägg
- 800 g blandfärs
- svartpeppar
- spett att trä färsen på
Gör så här:
Blötlägg träspett minst en timme om du inte har metallspett.
Skala pistagenötterna och finhacka dem. Finhacka även rosmarinen och riv citronskalet. Blanda allt i en skål och andas in den härliga doften. Blanda ner salt, ägg och blandfärs. Dra några drag med svartpepparkaret. Låt gärna färsen vila en stund i kylen, även om det går att tillreda spetten direkt också.
Forma avlånga bitar av färssmeten och trä dem på spetten.
Grilla runtom.
Läs även
Tips
ATT GRILLA
Primörer, grillad blomkål, grillad kål, grillad majs, spetspaprika, purjolök, ananas eller nektarin.
TESTA ÄVEN ATT GRILLA
Flankteak, Flapsteak, Sekreto, Kalventrecote, T-bone steak, Porchetta, Tonfisk, Lammracks, Ankbröst, Kyckling
GRILLSÅSER
Salsa verde, yoghurtsås, tomatsås, tryffelmajo, röktmajonäs, labne eller rödvinssmör
SERVERA TILL
Linsragu, Krossade potatisar, Sötpotatispommes, Ogrässallad, Tomatsallad, Bönsallad med getostdressing, Nektarinsallad
LATHUND PÅ INNERTEMPERATUR PÅ KÖTT
- Bleu: upp till 45°C (nöt).
- Rare: 45-50°C (nöt, vilt).
- Medium-rare: 50-54°C (nöt, vilt, kalv, lamm).
- Medium: 54-58°C (nöt, vilt, kalv, lamm).
- Medium-well: 58-65°C (nöt, vilt, kalv, lamm).
- Well done: 65-72°C (nöt, vilt, kalv, lamm, fläsk, fågel)