Rostad mandel & ruccola

Gotländsk saffranspannkaka

Föregående Nästa
saffranspannkaka 3 ff.jpg
saffranspannkaka ny ff.jpg
Jag har aldrig smakat gotländsk saffranspannkaka och när jag såg ett recept i senaste broschyren från Smakbox, blev jag otroligt sugen på att prova. Det blev väldigt gott och är ju nästan nyttigt. Perfekt om man har gröt över vid julen.

Ingredienser

  • Fyllning 1:
  • 1,5 dl grötris
  • 3 dl vatten
  • 0,5 tsk salt
  • 6 dl mjölk
  • Fyllning 2:
  • 0,5 dl strösocker
  • 1,5 tsk vaniljsocker
  • 1,5 msk saffranarom
  • 0,5 dl vispgrädde eller mjölk
  • 2 msk flagad mandel
  • 3 st ägg
  • Tillbehör:
  • lättvispad grädde och sylt
  • Dekorering:
  • 1 tsk florsocker

Gör så här:

Gröten tar lite tid att göra, men du kan också köpa färdig (1 kg för sex portioner) eller använda julrester, som sagt.


Mät upp ris, vatten och salt i en kastrull. Koka upp. Rör om och sänk värmen. Låt koka under lock på svag värme i 10 minuter, utan att röra.


Häll i mjölken och rör om. Låt koka upp igen och låt sedan gröten svälla på svag värme under lock 40-50 minuter tills den får grötkonsistens, utan att röra.


Sätt ugnen på 200 grader.


Blanda alla övriga ingredienser med gröten och rör till sist ner äggen.


Smörj en form, ca 30 gånger 30 cm i diameter. Häll smeten i formen och grädda långt ner i ugnen 30-40 minuter tills pannkakan har blivit fast. Låt kakan svalna en aning.


Vik ett fyrkantigt papper på mitten två gånger. Klipp ut ett mönster och veckla upp. Lägg schablonen på kakan och pudra över florsocker genom en sil.


Servera kakan ljummen med lättvispad grädde och sylt.





Gott till

Tips

Hitta fler saffransrecept här!