Rostad mandel & ruccola

Glassandwich med choklad

Föregående Nästa
sandwich2 ff.jpg
sandwich ff.jpg
Visst kan man göra egen "GB-glass"! Receptet är lite tidskrävande och innehåller flera moment, men om du använder färdig glass så är det ändå relativt enkelt. Till dessa glassandwiches kan du använda den färdiglagade glass som är din favorit, eller utgå från hemlagad glass.

Ingredienser

  • Deg:
  • 75 g smör, gärna Wapnö
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 krm salt
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 0,75 dl kakao
  • 1 st äggula
  • Fyllning:
  • 8 st Stora kulor av favoritglassen, gärna Favvo Glass Saltkola
  • Topping:
  • 40 g mörk choklad, exempelvis från Malmö Chokladfabrik

Gör så här:


Tärna smöret. Vispa det poröst tillsammans med socker och salt. Sikta ner vetemjöl och kakao och fortsätt vispa. Rör ner äggulan och blanda med händerna. Forma till en boll. Plasta in bollen och låt den vila i kylen en timme.


Ta ut glassen från frysen. Skär en 1 cm skiva av glassen så fort den har tinat tillräckligt, vilket är efter 10-15 minuter. Stansa ut en rundel, med en rund form eller ett rakt glas, ca 7 cm i diameter. Plasta in glassen i plastfolie och lägg den direkt i frysen. Fortsätt med ytterligare glasskivor, en i taget så att inte glassen smälter för mycket.


Sätt ugnen på 175 grader.


Ta ut degen ur kylen. Kavla ut degen på ett mjölat bord. Stansa ut rundlar med samma form som tidigare. Dubbelt så många som antalet glassrundlar. Lägg kakorna på en bakplåtspappersklädd plåt. Picka med gaffel. Grädda i 15 minuter. Ta sedan ut kakorna och låt dem svalna.


Ta ut en glassrundel i taget och lägg emellan två chokladkakor, som en sandwich. Frys igen.


Ta ut glassbakelserna från frysen ca 15 minuter före servering. Värm bitar av chokladen i ett vattenbad och ringla den sedan över glassbakelserna.